Ediția a III-a #antiArtFest2021 la Bălți

antiARTFest2021

La 30 iulie 2021 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a avut loc a III-a ediție a Festivalului tinerilor talente #antiARTFest2021. Evenimentul a fost organizat de AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală Anima și Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT/Anticafeneaua din Bălți din cadrul DÎTS Bălți cu sprijinul IREX și Uniunii Europene.  

#antiARTFest2021 a reunit peste 40 tineri amatori de pictură, muzică și artă. Toți, au evoluat pe scena Teatrului național cu lucrări tematice. Festivalul a înglobat 3 platforme de acțiune: 1. Teatru forum; 2. Expoziție de pictură și fotografie tematică și 3. Evoluție pe scenă a tinerilor cîntăreți.

Evenimentul a avut drept scop crearea platformei de vociferare a necesităților și problemelor din comunitate prin intermediul artei.

#antiARTFest este un eveniment în care arta este o metoda de comunicare și libera exprimare a tinerilor, metoda de activism civic și promovare. La Festival au participat cca 250 tineri, părinți și locuitori ai municipiului Bălți. Festivalul a luat start la orele 14:00 în holul Teatrului Național Vasile Alecsandri, care a continuat mai bine de 3 ore în marea scenă al Teatrului.

 Inițiativa a luat start acum 2 ani în urmă, fiind plăsmuită de parteneriatul Centrului de Instruire și Dezvoltare Personală Anima și Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT/Anticafeneaua din Bălți. Primele două ediții s-au desfășurat în incinta Centrului pentru Adolescenți și Tineret CRAT cu implicarea tinerilor amatori în pictură și muzică. În acest an, am reușit să dezvoltăm încă o platformă de vociferare  a tinerilor – Teatru forum, abilitând  o echipă de tineri în domeniu a menționat coordonatoarea de proiect și directoarea interimară CRAT_Mihalcean Nonna. Aceasta este o formă deosebită de lucru cu problemele comunitare, și prezentarea lor de către actori amatori.

Trupa de tineri actori în număr de 7 voluntari ai Anticafenelei din Bălți au prezentat tema violenței în familie și a bullying-ului printr-o scenă de teatru forum. Aceștia s-au pregătit pentru evoluția lor pe scenă timp de 2 luni în spațiul Anticafenelei cu coordonarea formatoare Irina-Aliona Ceban. Tinerii au analizat și au ales problema, pe care au relatat-o, au lucrat pe scenariu, au exersat expunerea emoțiilor și transmiterea lor cât mai naturală către spectatori.

Teatru Forum este o metodă de intervenție socială care are ca obiectiv să ofere oamenilor puterea de a se elibera din situații de o presiune și să ia măsuri. Teatru Forum pune în scenă experiențe legate de o presiunea bazată pe clasă, sex, sexualitate, etnie, vârstă, etc. Mai puțin obișnuit pentru teatru, spectatorii nu sunt martori sau receptori pasivi, ei pot opri interpretarea, pot propune schimbări și pot urca pe scenă pentru a-și susține ideile. Asta s-a întâmplat și pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, unde spectatorii au venit cu soluții, au urcat pe scenă și au schimbat scena prin propria interpretare în așa fel încât sfârșitul scenei să fie unul pozitiv.

Promovarea libertății de exprimare prin pictură și fotografie, a fost cea de a doua platformă promovată în cadrul Festivalului. Expoziția a fost coordonată de Jitaru Cristina, și a adunat cca 30 expozanți din tot nordul țării, unde tinerii au aplicat cu lucrări personale. Aceste lucrări au fost expuse în holul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” pe tot parcursul festivalului. Fiecare lucrare a fost însoțită de titlu și o descriere a problemei prezentate și abordate prin pictură și arta fotografiei de către participanți la festival.

În cea de-a treia parte ne-au uimit cu vocile și măiestria lor de a cânta la diferite instrumente muzicale mai mulți tineri talentați din nordul țării. În cadrul evenimentului au evoluat trupa „Bread Cramps”, Victoria Zaporojan, Spînu Oleg, Cucireav Daniel, Caradov David, Nichita Bîcovschii. Partea muzicală a fost coordonată de experta Inga Pascal, care a desfășurat etapa de casting la Anticafenea pe tot parcurul lunii iulie.

În luna august urmează să fie replicat evenimentul #antiARTFest2021 în ediția a IV-a, chiar în curtea Anticafenelei din Bălți. La moment echipele CIDP Anima și CRAT/Anticafeneaua din Bălți continuă să amenajeze ”Cartierul tinerilor” care va deveni gazdă a tuturor evenimentelor de masă a tinerilor în aer liber.

AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” este beneficiară în cadrul Proiectului “Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile” implementat de IREX Europe și finanțat de Uniunea Europeană.


Contribuie la continuarea proiectului CIVIC.MD. Devino susținător, donează aici.

Become a Patron!Descopera ONG

Descopera Finanțatori

Active în ultima săptămănă