Rolul administrațiilor publice locale în valorificarea potențialului turistic a fost adus la cunoștința prestatorilor de servicii turistice din Republica Moldova, România și Ucraina



Un grup de 35 de prestatori de servicii turistice și reprezentanți ai autorităților publice locale din raionul Cahul, Republica Moldova, județul Galați, România și municipiul Reni, Ucraina, au aflat care este rolul administrațiilor publice locale în valorificarea potențialului turistic. Al doilea seminar de instruire al proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina; județul Galați, România)”, BSB 817, a avut loc în municipiul Galați, România, pe 23 și 24 iulie.

Elena Mereuță, prorector Universitatea Dunărea de Jos din Galați, a spus în deschiderea seminarului că proiectul are o misiune importantă, de a promova turismul într-o regiune dăruită de Dumnezeu – sectorul dunărean, care nu a fost valorificat suficient până în prezent. „Sperăm că se vom reuși în urma implementării acestui proiect să ajungem la cât mai mulți turiști care vor veni la noi pentru a vedea ceea ce ne definește. Orașele noastre se pot dezvolta, pot înflori, promovând turismul”, a spus Elena Mereuță.

Cezar Ionuț Bichescu, city manager al Primăriei Municipiului Galați, a menționat că administrația din Galați este antrenată în prezent în dezvoltarea unor proiecte majore, menite să dezvolte turismul. Oficialul a menționarea crearea unui aqua park, transformarea fostei uzine de apă într-un parc de aventură etc., astfel, turiștii care vor vizita regiunea în viitor vor simți transformarea. „Una dintre direcțiile de dezvoltare ale regiunii este turismul, pe care până acum nu l-am dezvoltat suficient”, a menționat Cezar Ionuț Bichescu.

Laura Delia Angheluță, director executiv al Direcției de Dezvoltare Regională din Consiliul Județean Galați, a declarat că proiectul, în cadrul căruia s-a desfășurat seminarul, este unul de succes, ca și toate proiectele care urmăresc dezvoltarea economică a regiunilor turistice.
Potrivit lui Liubomir Chiriac, manager de proiect, proiectul urmărește, prin organizarea seminarelor de instruire, îmbunătățirea comunicării dintre prestatorii de servicii din regiune, care în prezent este slabă. „Vrem să reușim să construim ceva durabil, să lăsăm în urmă acțiuni concrete după ce finalizăm acest proiect. Sperăm că viața cetățenilor din regiunile noastre se va îmbunătăți”, a remarcat Liubomir Chiriac.

„Ne bucurăm să ne revedem la Galaiți. Sunt sigur ca toți participanții vor descoperi în Județul Galați multe lucruri frumoase care țin de dezvoltarea turismului verde”, a spus Cristian Munteniță, coordonatorul proiectului de la Universitatea Dunărea de Jos.

„Între Comunitatea teritorială Reni și municipiul Galați sunt stabilite de mai mulți ani relații de colaborare. Prin intermediul acestui proiect intenționam să dezvoltăm turismul verde, astfel încât să beneficieze atât prestatorii de servicii turistice cât și cetățenii  din țările noastre", a spus Igor, Plehov, primarul de Reni.

Subiectele examinate în cadrul seminarului desfășurat la Galați au vizat: oportunitățile și avantajele dezvoltării turismului în județul Galați; atribuțiile și responsabilitățile APL-urilor în valorificarea potențialului turistic transfrontalier; strategiile și politicile regionale de dezvoltare a turismului în raionul Cahul, Republica Moldova și Comunitatea teritorială Reni, Ucraina; prioritățile guvernamentale în Moldova, Ucraina și România privind dezvoltarea industriei turismului și analiza SWOT privind dezvoltarea turismului verde în regiunea transfrontalieră Cahul-Reni-Galați. De asemenea, au fost formulate recomandări privind implicarea autorităților regionale în dezvoltarea turismului verde.

Pe parcursul celor două zile ale seminarului, participanții au vizitat Gospodăria tradițională Vatra cu Dor din Comuna Tulucești, Crama Bratu din Comuna Tulucești, Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele. Totodată, a fost realizată și o excursie cu vaporul pe râul Dunărea. 

Activitățile proiectului sunt axate pe crearea și consolidarea unui cluster turistic transfrontalier în Cahul, Reni și Galați, care ar stimula dezvoltarea turismului verde la frontieră, ar crește calitatea serviciilor turistice, al numărului de turiști în regiune și ar îmbunătăți calitatea vieții comunităților din regiune. Urmează să fie creat un ghid privind turismul transfrontalier; o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere; o broșură informativă pentru turiști, dar și un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în Cahul, Reni și Galați. Vor fi desfășurate instruiri, mese rotunde și ateliere de lucru pentru consolidarea capacităților furnizorilor de servicii turistice, autorităților locale și regionale, în domeniul turismului verde transfrontalier.

De asemenea, vor fi efectuate vizite de studiu, două festivaluri și realizate podcast-uri privind turismul verde în regiune, dar și un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean al bazinului Mării Negre.

Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB 817 este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați (România).
Proiectul este parte a Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020” și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB 817 și nu poate fi, în niciun caz, luat pentru a reflecta punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: idis.crossborderproject@gmail.com.