Tinerii din regiunea sud a țării au finalizat programul de capacitare în domeniul cetățeniei active și participative la nivel local



Astăzi, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a finalizat Programul de capacitare al tinerilor/elor în domeniul cetățeniei active și participative la nivel local, desfășurat în perioada 12-17 iulie curent.

Tinerii/ele din raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan Vodă au fost familiarizați cu particularitățile activităților comunitare, mobilizarea tinerilor la nivel local și identificarea problemelor locale, crearea parteneriatelor cu autoritatea publică locală și alți actori. Conceptul advocacy, etapele unei campanii de advocacy, instrumentele de advocacy și diverse exemple de astfel de campanii desfășurate la nivel internațional și în țară au reprezentat un alt subiect discutat în cadrul programului.

217447997 3064338083786302 4282370203753661075 n

„Pentru mine aceste instruiri au fost foarte utile. Fiind o tânără de 17 ani, am înțeles totul și mă bucur enorm că fac parte din acest program. Probabil este un nou imbolt pentru fiecare dintre noi, de a face ceva bun pentru societate, de a provoca o schimbare la noi acasă”, a menționat Natalia Pîrciu, participantă din raionul Cantemir.

„Programul de instruiri din cadrul CDEC a oferit informații utile atât pentru tinerii începători, cît și pentru activiștii civici care își doresc să dezvolte comunitatea în care trăiesc”, a adăugat Radu Raicu, participant din raionul Leova.

În ultima parte a programului de capacitare, tinerii/ele au aflat cum cetățenii se implică în alte localități pentru a rezolva diferite probleme, ce activități comunitare se realizează în parteneriat cu Primăria și organizațiile societății civile și care este impactul activităților desfășurate în folosul comunității.

ziua 5 8

Leonid Boaghi, unul dintre formatorii Programului a relatat următoarele: „Am discutat despre implicarea tinerilor în sate/comune, soluții la inițiative și proiecte, activism civic, mobilizare comunitară și rezultate. Le urez succes în tot ceea ce fac și sper că rezultatele vor fi pe măsură pentru comunitățile lor”.

Prezenta activitate a fost organizată în cadrul Proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat de CDEC în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.