Un film despre răspunsul sistemului medical la cazurile de abuz sexual asupra copiilor a fost lansat astăzi la Chișinău



Secventa film

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, cu concursul OWH Studio și suportul Oficiului Consiliului Europei la Chisinău a lansat filmul „Răspunsul sistemului medical la cazurile de abuz sexual asupra copiilor”.

Filmul a fost produs cu scopul de a informa și sensibiliza lucrătorii medicali cu referire la problema abuzului sexual asupra copiilor, fenomen care în ultimii 5 ani este în creștere în Republica Moldova, în 2019 fiind înregistrate 396 cazuri, cu 81,7% mai multe față de anul 2014.

Materialul video a fost realizat în cadrul proiectului „Creșterea gradului de conștientizare cu privire la abuzul sexual și exploatarea sexuală a copiilor în rândul lucrătorilor medicali”, implementat de către CNPAC cu suportul Oficiului Consiliului Europei în Moldova, în scopul încurajării lucrătorilor din sectorul de sănătate să identifice și să refere cazurile suspecte de abuz sexual asupra copiilor. Astfel, Societatea de Pediatrie din Republica Moldova și-a propus să consolideze capacitățile sistemului de sănătate în implementarea cadrului normativ care obligă lucrătorii medicali să ofere un răspuns prompt la fiecare caz suspect de abuz asupra copilului, realizat într-o manieră prietenoasă copilului.

Filmul va fi proiectat și utilizat drept instrument metodologic în cadrul instruirilor lucrătorilor medicali, care vor demara în februarie curent și se vor desfășura online. Scurtmetrajul va contribui la sensibilizarea lucrătorilor medicali privind prevenirea și combaterea abuzului sexual și exploatării sexuale asupra copiilor, dar și la promovarea și consolidarea practicilor prietenoase copiilor.

La evenimentul de lansare a participat William Massolin, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, care a menționat că „medicii, în special medicii de familie și pediatrii au obligația etică și legală de a raporta cazurile suspecte de abuz sexual asupra copiilor. Astfel, medicii trebuie să înțeleagă problema și să identifice semnele și simptomele unor astfel de cazuri. Medicii ar trebui să se familiarizeze cu resursele și serviciile disponibile, pentru a se baza pe ele pentru îndrumare și asistență. În acest context, am încredere că video-ul lansat astăzi de Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii și alte materiale care urmează să fie produse și activitățile care urmează să fie implementate vor extinde cunoștințele medicilor cu privire la abuzul și exploatarea sexuală a copiilor și le va îmbunătăți capacitatea de a preveni, identifica și raporta astfel de cazuri.”

Daniela Sîmboteanu, Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii a punctat: “Prin intermediul acestei activități, CNPAC dorește să sublinieze încă o dată faptul că combaterea fenomenului abuzului sexual asupra copilului trebuie să constituie un efort comun al profesioniștilor ce lucrează cu și pentru copii.”

Consolidarea capacității profesioniștilor care lucrează în mod regulat cu copiii, inclusiv a celor din domeniul sănătății, în identificarea și referirea cazurilor suspecte de exploatare sau abuz sexual asupra copiilor este un angajament al statelor membre ale Convenției de la Lanzarote, ratificată de Republica Moldova în 2011. Obligația dată a fost transpusă la nivel național prin aprobarea în 2014 a Mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistența și monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, în baza căruia a fost aprobată de către Ministerul Sănătății, în 2015, Instrucțiunea metodică privind intervenția instituțiilor medicale în identificarea, evaluarea, referirea, asistența și monitorizarea cazurilor de violență, neglijare, exploatare și trafic al copilului.

Filmul a fost produs la solicitarea CNPAC de casa de producție OWH Studio. La realizarea acestuia au fost respectate toate cerințele etice, iar participarea la filmări a copiilor a fost aprobată și confirmată prin acorduri scrise cu reprezentanții legali.

Accesați linkurile pentru a urmări: filmul „Răspunsul sistemului medical la cazurile de abuz sexual asupra copiilor”: http://tiny.cc/FilmDidactic 

_____________________

Pentru mai multe detalii:

Iulia Gheorghieș, Coordonator proiect

Contact: 079 880 206

mail: igheorghies@cnpac.md

Eveniment de lansare film Daniela Simboteanu presedinta CNPAC

William Massolin Seful CoE la Chisinau