Studiul privind neglijarea parentală și necesitatea serviciilor de educație parentală în Republica Moldova



eBook 1600x2560 px 2 1

A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE monitorizează situația privind neglijarea parentală în spațiul public și în mass-media din Republica Moldova începând cu ianuarie 2020, odată cu implementarea proiectului ȘCOALA PATERNITĂȚII, realizat cu susținerea Fundației Est-Europene din resursele financiare ale Fundației OAK. 

Dificultățile de adaptare, eșecul școlar sau sentimental, dezechilibrul emoțional, pe fundalul unei lipse de comunicare eficientă cu părinții sau rudele, pot servi drept temei pentru apariția unui comportament violent și accidente (traume, arsuri, accidente rutiere, etc.) în rândul copiilor, culminate cu afecțiuni patologice, invalidizare sau decesul subit al acestora.

Datele statistice naționale relevă faptul că, mediul familial este și un important factor de risc cu efecte profunde și nefaste, care pot însoți copilul de-a lungul întregii sale vieți. Neglijarea parentală reprezintă o problemă acută și un fenomen prezent pe întregul Mapamond, implicând un număr din ce în ce mai mare de copii.

Trăirea unor comportamente de neglijare în copilărie duce, de cele mai multe ori, la formarea unor adulți și părinți lipsiți de sentimentul de afecțiune, siguranță și recunoștință, părinți incapabili să transmită propriilor copii ceea ce nu au primit ei, părinți copleșiți de sarcina și povara creșterii și îngrijirii propriilor copii.

Realitatea cotidiană demonstrează că, sănătatea fizică și psihică precum și viața copiilor și tinerilor din Republica Moldova se află în pericol!

Rezultatele studiului sunt disponibile pe: https://online.anyflip.com/kvixp/jovx/mobile/index.html

 

Autorii studiului:

Olga Cernelev, dr.șt.med., asist.univ., Departamentul Medicină Preventivă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președinte A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE

Olga Cara, medic în sănătate publică, coordonator Programe, A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE

Recenzent:

Luminița Suveică, dr.în șt.med, conf.univ., catedra Medicina de Familie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________

Materialul a fost realizat de A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE în contextul implementării proiectului “ȘCOALA PATERNITĂȚII”, realizat cu susținerea Fundației Est-Europene din resursele financiare ale Fundației OAK: www.scoalapaternitatii.thinkific.com

© Drepturile de publicare și distributive aparțin A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE.

Punctele de vedere exprimate în studiu reflectă opinia și poziția autorilor.