Principalele realizări ale CRJM – 2020



Te invităm să descoperi bilanțul activităților realizate de echipa noastră în anul 2020!

Statul de drept

Am analizat percepţia principalilor actori din justiție privind reforma justiţiei și combaterea corupţiei; eficiența mecanismului de compensare pentru încălcarea termenului rezonabil; oportunitatea creării instanțelor anticorupție; eficiența sistemului de răspundere disciplinară și de selecție și promovare a judecătorilor; practica de anonimizarea a hotărârilor judecătorești și cea cu privire la exproprierea dobânditorilor de bună-credință.

Publicatii 2020

Am organizat Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției”, principala platformă de discuții inclusive despre reforma justiției și combaterea corupției.

Am elaborat materiale informative despre încrederea în justiție; anonimizarea hotărârilor judecătorești; activitatea Autorității Naționale de Integritate; eficiența și calitatea justiției; personalul din justiție; salariile judecătorilor și procurorilor; și resursele alocate justiției.

Infografic incredere in justitie bop site

  • Împreună cu alte organizații ale societății civile (OSC), ne-am exprimat deosebita îngrijorare în legătură cu atacurile politicienilor împotriva Curții Constituționale și a sistemului judecătoresc, cerând renunțarea imediată la acestea;
  • Am organizat lecții publice privind integritatea, combaterea corupției și justiția pentru circa 150 de elevi și studenți.

Proiectie film ceiti crjm

———————————————————————————————————————————————————————————————–

Drepturile omului

Am sintetizat violările constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în privința Republicii Moldova timp de 23 de ani; am analizat activitatea CtEDO în 2019 și practica judiciară și a Consiliului Egalității privind egalitatea și nediscriminarea.

Publicatii 2020(1)

Seminar cedo poza de grup

———————————————————————————————————————————————————————————————–

Democrația și societatea civilă

Am pledat pentru adoptarea Legi privind organizațiile necomerciale, care transpune cele mai bune standarde europene privind libertatea de asociere; am elaborat materiale informative menite să ajute organizațiile necomerciale în valorificarea prevederilor acestei legi.

Publicatii 2020

Am organizat Conferința națională pentru organizațiile societății civile (OSC-uri), la care au participat circa 100 de OSC-uri. Aceștia au participat la discuții și schimburi de experiență menite să-i ajute în a fi rezilienți pe timpuri de criză, inclusiv în pandemia COVID-19.

Conferinta cso(1)

Poza de grup

 

În noiembrie 2020, am împlinit 10 ani. Cu ocazia aniversării, am oferit o bursă de merit unui student activ civic pentru a-l susține să-și dezvolte în continuare abilitățile profesionale și angajamentul civic în comunitatea sa.

 

Crjm 10 ani