Resetarea parteneriatului dintre Republica Moldova și SUA pentru securizarea transformării Republicii Moldova



Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat, joi, 3 decembrie 2020, o videoconferință cu tema: „Consolidarea Parteneriatului Bilateral dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii în Contextul Post-electoral”.

În cadrul discuției, care a avut loc în formatul unui dialog de politici, Nicu Popescu, director al programului Europa Extinsă în cadrul Consiliului European pentru Afaceri Externe (ECFR, Paris) și Cristina Gherasimov, cercetătoare în cadrul Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrala și de Est, Rusia și Asia Centrală (DGAP, Berlin) au propus spre dezbatere o serie recomandări privind prioritățile pe termen scurt pentru re-setarea parteneriatului moldo-american urmare a alegerilor prezidențiale din SUA și Republica Moldova. În cadrul evenimentului de asemenea s-a discutat despre oportunităților de sincronizare a obiectivelor parteneriatelor bilaterale, regionale și internaționale pentru a valorifica potențialul cooperării transatlantice în vederea securizării procesului de transformare, de europenizare al Republicii Moldova.

La eveniment au participat experți și cercetători naționali și internaționali, care au venit cu intervenții și propuneri legate de subiectele abordate. Rezultatele discuțiilor vor fi sintetizate într-o Notă Analitică IPRE care va fi publicată pe parcursul lunii decembrie curent.

Videoconferința organizată în formatul dialogului de politici face parte dintr-un șir de activități planificate de IPRE în parteneriat cu alte centre de cercetare realizate în cadrul Proiectului „Poduri de legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.