Noi începuturi la Drochia: a fost creată Platforma regională pentru bună guvernare „Guvernăm Împreună”



Urmare a unui proces de discuții și pregătire, împreună cu 12 ONG-ri din r-ul Drochia, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a lansat Platforma regională pentru bună guvernare „Guvernăm Împreună”.

Platforma „Guvernăm Împreună” a fost creată la inițiativa reprezentanților societății civile ce activează pe teritoriul raionului Drochia, în calitate de organ consultativ apolitic, fără statut de persoană juridică, cu facilitarea Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi).

Scopul primordial al Platformei este dezvoltarea şi promovarea parteneriatului între autoritățile publice, societatea civilă în vederea promovării valorilor europene privind buna guvernare în raionul Drochia.

Declarația de constituire a Platformei a fost semnată de 12 ONG-ri din raionul Drochia în prezența presei, a experților invitați și a conducerii raionului Drochia reprezentată la ședință de vice-președintele raionului dl. Iurie Ostapciuc.

„Dezvoltarea raionului Drochia necesită un efort conjugat a Autorităților Publice Locale și a societății civile regionale. Noi salutăm inițiativa creării Platformei pentru bună guvernare și vom fi deschiși agendei de lucru comune”. – Iurie Ostapciuc, vice-președintele raionului Drochia.

„Am convingerea că asistăm la un moment de mari începuturi pentru r-ul Drochia. Dialogul permanent, deschis, instituționalizat este esențial pentru procesul de bună guvernare. APL va avea ocazia să învețe buna guvernare din mers… La această etapă totul depinde de Dvs., membrii Platformei. Dacă veți demonstra persistență și capacitate de a dialoga cu autoritățile statului indiferent de circumstanțe, veți reuși”. – Ruslan Stânga, director executiv, iRi.

Conceptul și modalitatea de funcționare a fost inspirată din experiența Consiliului Național pentru Participare (CNP) care a activat ca și organ consultativ pe lângă Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

„Conceptul și modalitatea de funcționare văd că sunt inspirate din experiența CNP-ului și mă bucur că ați preluat această experiență introducând elemente noi care să facă platforma funcțională la nivel local. Vă urez succes!” – Sergiu Ostaf, ex-președinte al Consiliului Național pentru Participare (CNP) și director executiv CREDO.

Expertul invitat din cadrul Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) – dl. Octavii Ivanov – a făcut o prezentare pe subiectul „Modele efective de interacțiune între APL—cetățeni: ce au de câștigat cetățenii și APL?” încurajând membrii Platformei și reprezentanții APL I și II din r-ul Drochia să se implice activ contribuind la actul bunei guvernări din raion și fiind un exemplu pentru alte raioane din RM.

Evenimentul a cuprins și acțiunile protocolare de alegere prin votare a Președintelui și vice-președintelui Platformei Regionale pentru buna guvernare.

„Mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o. Sunt onorată să vă reprezint în acest nou, dar distins forum. Voi face tot ce îmi stă în puteri să promovez principiile bunei guvernări la noi în raion. Dar am nevoie de susținerea voastră”. – Mariana Bruma, președintele Platformei „Guvernăm Împreună”.

Pe final, membrii Platformei au încheiat evenimentul cu o chemare la acțiune și susținere reciprocă a societății civile din r-ul Drochia.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Guvernăm Împreună”, proiect implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și partenerii locali în cadrul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Pentru mai multe fotografii accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI).

n 199