Primari deschiși înseamnă la modul cel mai direct comunități participative



La 11 septembrie, mun. Chișinău, a avut loc Clubul Primarilor Deschiși, ediția III – o activitate anuală organizată de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) cu scopul de a capacita aleși locali din comunitățile partenere IRI în procesul de bună guvernare la nivel local. Activitatea a fost facilitată de dl. Octavii Ivanov, expert în cadrul Congresului Autorităților Publice Locale (CALM), și Ruslan Stânga, director executiv, Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI).

În cadrul primei sesiuni, cei 22 de participanți (primari, consilieri, secretari ai consiliilor locale) au discutat despre principii ale bunei guvernări, modele funcționale de cooperare între APL și cetățeni, dar și despre o serie de dificultăți cu care se confruntă, în special primarii, în procesul de bună guvernare la nivel local.

Evenimentul a promovat audierile publice drept un instrument democratic pentru consultarea și implicarea cetățenilor în soluționarea problemelor de interes public.

„Pe lângă aspecte practice gen modificări ale tarifelor, stabilirea impozitelor, adoptarea bugetului etc. – audierilor publice sunt mod democratic și pro-activ de consolidare a încrederii între cetățeni și aleși locali”. – Ruslan Stânga, director IRI.

Un subiect actual și des întâlnit ca model de cooperare între APL și cetățeni este Bugetarea participativă. Acest subiect de asemenea a fost abordat în cadrul evenimentului. Experții au discutat cu reprezentanții APL despre programele de bugetare participativă la nivel local și cum comunitatea decide unde să folosească resursele.

„Bugetarea participativă propune un parteneriat între APL și cetățeni în care cetățenii discută, negociază și decid destinația anumitor bani publici”. – Octavii Ivanov, expert în cadrul Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Partea a doua a evenimentului a fost destinată subiectelor precum surse de finanțare, proiecte de dezvoltare locală și importanța transparenței în procesul de atragere a fondurilor. Aleșii locali au avut posibilitatea să facă un schimb de idei și să împărtășească o serie de bune practici privind procesul de comunicare între cetățeni și APL pentru a spori încrederea cetățenilor în actul de bună guvernare.

„Am avut deosebita plăcere să interacționez offline și să cunosc primai noi la primul mandat, să facem schimb de idei și să auzim problemele cu care se confruntă primarii. Am aflat noi instrumente de atragere de fonduri în comunitate, dar și despre modalități de implicarea mai activă a populației”. – Svetlana Racul, primar comuna Boșcana, rn. Criuleni.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Guvernăm împreună”, proiect implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) și partenerii locali în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Pentru mai multe fotografii accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI).

n 198