Împuternicirea economică a comunităților rurale din Moldova dă primele roade



Grupul de inițiativă din comuna Zîrnești, raionul Cahul au amenajat Atelierul comunitar pentru promovarea parteneriatului social, îmbunătățirea serviciilor sociale, promovarea resurselor locale atractive pentru investiții.

Setul de activități realizate în cadrul Atelierului comunitar face parte din Strategia de împuternicire a comunității pentru anii 2020–2025 elaborată de grupul de inițiativă local. Strategia de împuternicire a comunității include patru domenii de dezvoltare: educație, antreprenoriat, leadership și voluntariat. Una din activitățile organizate în cadrul Atelierului comunitar este serviciul de croitorie.

„În comunitate nu aveam nici un serviciu de croitorie, iar locuitorii erau nevoiți să meargă în centrul raional (Cahul) pentru a repara sau coase o haină suportând cheltuieli financiare și timp pentru deplasare. Acum avem aceste servicii aici, acasă, la un preț avantajos și calitate bună”. – Ecaterina Stîngă, locuitoare s. Zîrnești, r-ul Cahul.

Pe lângă servicii de croitorie în Atelierul comunitar urmează să fie organizate cursuri de croitorie pentru doritorii de a profesa în viitor croitoria sau pur și simplu de a poseda abilitatea de croitorie. La fel, echipa Atelierului comunitar se pregătește pentru organizarea unui set de training-uri în domeniul antreprenorial.

Pentru a realiza activitățile din cadrul Strategiei locale de împuternicire comunitară grupul de inițiativă a câștigat mini-grantul oferit de IRI în valoare de 17000 lei/MDL, cu contribuția APL în valoare de 5000 lei/MDL, a antreprenorilor locali și partenerilor dintre care grădinița, gimnaziul și locuitorii satului. Valoarea resurselor atrase pentru realizarea inițiativei se ridică la 32000 lei MDL.

Reamintim că Programul de împuternicire a comunităților etnice din Moldova se desfășoară în 28 comunități din țară și are drept scop consolidarea capacităților diferitor grupuri etnice și crearea de oportunități pentru dialog și interacțiune civică.

Programul este realizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership, cu suportul financiar al Departamentului de Stat al SUA.n 193