Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019: Deschiderea secțiilor de votare

Distribuie prietenilor:


20 octombrie 2019
Ora: 9:30

 

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 constată că până la ora 8.30 Misiunea a recepționat 56 de rapoarte de incidente de la observatori, prezentul comunicat incluzând 26 de incidente prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX la ora respectivă:

Deschiderea secțiilor de votare:

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 constată,

Deschiderea cu întârziere a secției de votare – 1 caz.

 • SV 1/148 Chișinău, Centru. Deschiderea secției de votare la 07:45 din cauza întârzierii președintelui BESV.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 9 cazuri.

 • SV 18/67, Florești, Varvareuca. De pe panouri nu a fost lichidată publicitatea electorală.
 • SV 18/5, Florești. Pe o clădire din apropierea SV, este afișat un panou cu un candidat.
 • SV 1/308, Chișinău, Colonița. Observatorul a raportat că în raza a 100 de metri la SV este amplasat un billboard cu 2 candidați.
 • SV 1/249 Chișinău, Râșcani. În raza a 100 metri sunt amplasate 3 billboard-uri cu același candidatul. Sunt amplasate la distanța de 15m, 50m și 70 m.
 • SV 1/262 Chișinău, Durlești. La distanța de 40 m de la SV sunt amplasate 2 billboarduri cu 2 candidați.
 • SV 1/27, Chișinău, Băcioi. La o distanță de aproximativ 60 m de la SV sunt amplasate două billboard-uri cu 2 candidați.
 • SV 1/289, Chișinău, Budești. La o distanță de 30 de metri de la SV, pe panoul informativ sunt amplasate afișe electorale care promovează un candidat.
 • SV 16/1, Edineț. La 50-60m se află panouri cu un candidat. Președintele a fost anunțat și a delegat o persoană ca să elimine publicitatea electorală.
 • SV 1/266 Chișinău, Durlești. La distanța de 50 de metri de la SV este amplasat billboard cu un candidat.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 3 cazuri.

 • SV 01/176, Chișinău, Ciocana. La ora 07:26 nu erau amplasate sigiliile la urna mobila.
 • SV 1/10, Chișinău, Botanica. Toate 3 urne staționare din SV au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii.
 • SV 1/260, Chișinău, Cricova. În cadrul SV sunt amplasate 3 urne de vot și sunt sigilate cu câte 2 sigilii.

 

Întreruperea procesului de filmare la operațiile de deschidere a SV – 7 cazuri.

 • SV 27/50, Rîșcani, Vasileuți. În procesul pregătirii SV, camera video nu a fost posibil de pornit. Operatorii nu au reușit să o conecteze. Președintele BESV a comunicat că va întocmi un act de constatare.
 • SV 28/35, Sîngerei, Cubolta. La operațiile de deschidere a secției de votare echipamentul pentru înregistrare video nu a funcționa. A fost făcut act de constatare a faptului dat.
 • SV 7/45 Cahul, Lebedenco. Camera a fost conectată la timp, însă ea nu înregistrează.
 • SV 7/4, Cahul. Defecțiune tehnică a camerei video. Aceasta funcționează cu întreruperi, 2-3 minute apoi se deconectează.
 • SV 28/35, Sîngerei, Cubolta. La pregătirea deschiderii SV, camera de înregistrare video nu funcționa. Nu era spațiu de stocare a informației.
 • SV 23/32 Nisporeni, Seliște. Camera video a funcționat doar la numărarea buletinelor de vot înainte de deschiderea secției. La procesul de sigilare a urnelor camera video era deconectată.
 • SV 34/31 Telenești, Nucăreni. Nu funcționează camera video încă, de la pregătirea deschiderii SV. Urmează să se întocmească actul de constatare.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 1 caz.

 • SV 1/111 Chișinău, Buiucani. Prezența a 2 persoane în SV care nu dispuneau de documente de acreditare/înregistrare.

Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în loc sigur în incinta secției de votare - 1 caz.

 • SV 26/02 Rezina. Buletinele de vot nu sunt păstrate într-un loc sigur din incinta SV. Sunt păstrate la loc vizibil unde poate avea acces orice alegător.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 3 cazuri.

 • SV 1/56, Chișinău, Botanica. Un alegător conform SIAS Alegeri era arondat la o altă SV, dar conform listelor electorale era în SV 1/56.
 • SV 1/142, Chișinău, Centru. La 07:23 un alegator a fost introdus de operatorii SIAS, dar nu a fost găsit pe listele electorale și nu i s-a oferit dreptul la vot
 • SV 1/298 Chișinău, Grătiești. Un alegător a constatat greșeala în listele electorale. Data nașterii din lista electorală nu coincidea cu data nașterii din buletinul de identitate.

Altele – 1 caz

 • SV 7/43, Cahul, Iujnoe. Între orele 06:45 și 07:10 a fost deconectată lumina. Membrii BESV au deschis SV utilizând lanterne. Problema a fost remediată de către angajații Union Fenosa.

Comunicatul este elaborat în cadrul Misiunii de Observare a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul “Democrație, Transparență și Responsabilitate”.

Opiniile exprimate în rapoartele și comunicatele publice ale MO Promo-LEX aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor sau partenerilor. Conținutul acestui document poate fi supus revizuirilor redacționale.

Pentru mai multe detalii, contactați:
Inga Stegarescu, Ofițer de comunicare al Misiunii de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019: GSM 069269684, e-mail: inga.stegarescu@promolex.md


Distribuie prietenilor:


helpVă place portalul CIVIC.MD? Vă invităm să contribuiți lunar cu suma de 1 Euro pentru menținerea portalului.

Click AICI pentru a contribui lunar  (Card Bancar sau PayPal)

Toate serviciile comerciale oferite de portal până recent au fost suspendate. Dacă reușim să acoperim minimul necesar din aceste contribuții - toate spațiile pentru bannere vor fi oferite gratuit organizațiilor necomerciale sau agenților economici cu puternice elemente de responsabilitate socială. Absolut toate serviciile vor fi gratuite! 

Sperăm că vă veți alătura! 

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet