Crima ecologică din cariera “Vatra” continuă!



În pofida faptului că pe data de 8 iulie 2010 Asociaţia Obştească „NeoJunime” a protestat în faţa Procuraturii Generale a R. Moldova, solicitând stoparea înhumării nămolului poluant extras din lacul „Valea Morilor” în cariera de călcar „Vatra”, lucrările sunt în toi. Probabil vor să ne pună în faţa unui fapt consumat...

Exanemând situaţia de la faţa locului, am depistat că odată cu înhumarea nămolului poluant se îngroapă atât deşeurile menajere cât şi cele industriale. Primăria mun. Chişinău, fiind beneficiarul lucrărilor, Primăriile localităţilor Ghidighici şi Vatra, nu au întreprins măsurile de evitare a poluării apelor subterane din cariera „Vatra”. Apele subterane din această carieră se află la 2-3 m adâncime, dar fundul carierii este foarte tare fisurat. Practic Primăria mun. Chişinău toarnă direct în fântână din care bea apă Chişinăul şi localităţile Vatra şi Ghidighici, rezidurile toxice, viruşi şi helminţi, care se conţin în cantităţi alarmante în nămolul înhumat. În lacul „Valea Morilor” se scurg apele menajer-fecaloide şi de ploaie ce spală mizeria de pe străzile Chişinăului din zonele „Telecentru”, „Durleşti” şi „Buiucani”. Primăria mun. Chişinău, Inspecţia Ecologică de Stat, Inspecţia de Stat în Construcţii, Direcţia Autorizaţii şi Disciplină în Construcţie a Primăriei mun. Chişinău nu şi-au onorat obligaţiunile ce le revin, conform legislaţiei RM.

Asociaţia Obştească „NeoJunime” face apel către toate Asociaţiile de mediu din RM şi cele internaţionale, către societatea civilă, să se alăture protestelor noastre în vederea stopării dezastrului ecologic din cariera „Vatra” şi identificarea unei soluţii de protecţie a mediului din carieră.

APELE SUBTERANE AU NEVOIE DE PROTECŢIE !!!

APELE SUBTERANE AU NEVOIE DE ATITUDINEA NOASTRĂ COMUNĂ !!!

 

Director Executiv                                                                                                      

Asociaţia Obştească „NeoJunime”                                                                                

Erica Zucec

http://ericazucec.blogspot.com/                                                                                    

tel: (+373) 79 885520