Testimoniale: „Fondul pentru Tineri Edineţ educă personalităţi”



Fondul pentru Tineri Edineţ (FPTE) e prins în mrejele unei activităţi foarte complexe de învăţare activă, autocunoaştere, consolidare a echipei, formare şi dezvolatere a unor abilităţi ce le vor facilita tinerilor din echipă accesul la cele mai înalte trepte profesionale pe viitor.  După 3 luni de lucru membrii Fondului ştiu foarte clar ce au de făcut pentru a contribui la soluţionarea problemelor semenilor săi. Sunt în plin proces de pregătire pentru crearea imaginii FPTE, comunicarea eficientă cu potenţialii donatori, atragerea de fonduri, organizarea Concursului de Granturi Mici pentru susţinerea iniţiativelor tinerilor. Îi aşteaptă şi satisfacţia succesului, şi dezamăgiri legate de neînţelegerea celor din jur, dar şi emoţia supremă a celor ce înving şi reuşesc. Iată ce gîndesc ei azi, la început de cale:

Corina Strîmbanu: „Cuprinsă de emoţie, la fel ca şi ceilalţi tineri, aşteptam cu nerăbdare interviul de preselecţie al echipei Fondului pentru Tineri Edineţ (FPTE). Jurizarea a fost şi mai plină de emoţii, dar în cîteva zile am aflat rezultatele. Am fost selectaţi anume noi, cei 12 tineri norocoşi. Coordonatorii adulţi ne-au zis că suntem cei mai buni dintre cei mai buni. Şi iată-ne, proaspăta echipă a Fondului pentru Tineri Edineţ, la prima şedinţă de lucru. Eram curioşi de ceea ce ne aşteaptă, foarte atenţi la toate explicaţiile coordonatorului, dnei Liliana Samcov, dar şi foarte fericiţi că juriul ne-a apreciat şi ne-a selectat. Purtam atâta mândrie în suflet că în sfîrşit vom putea schimba ceva în localităţile raionului şi vom ajuta cu generozitate alţi tineri care vor dezvolta iniţiative comunitare cu suportul Fondului pentru Tineri.

La început de vară cele 4 echipe care au format Fondul pentru Tineri Moldova (Edineţ, Ungheni, Ialoveni şi Cahul) au participat la o Şcoală de Vară. Împreună cu trainerii din România am avut parte de 5 zile extraordinare la pensiunea „Odiseu” din Vadul lui Vodă. Am reuşit să acumulăm cunoştinţe despre conceptul Youth Bank şi experienţa acestuia la nivel global, foundraising, elaboarare de proiecte, principii de lucru, reguli, proceduri şi multe alte lucruri interesante şi utile pentru activitatea Fondului pentru Tineri în Moldova.

Acum suntem acasa, la Edineţ, plini de energie, noi idei şi dornici de muncă. Învăţăm să negociem şi să acumulăm fonduri, elaborăm Strategii de comunicare şi fundraising, să creăm imaginea pozitivă a echipei. Deosebit de interesant e să elaborăm în grupuri mici materiale promoţionale: pliante, fluturaşi, să extragem din adîncul inimii mesaje clare şi sensibile pentru toţi cărora le vom adresa.

Mă simt onorată sa fac parte din marea echipă Youth Bank. Împreună cu colegii mei vom depune toată străduinţa ca acest program sa fie durabil şi de succes.”

Elena Vitcaci: ”În Fondul pentru Tineri m-a adus dorinţa de a învăţa ceea ce nu studiem la şcoală, ce nu auzim de la semeni, ce chiar şi părinţii noştri nu cunosc; sunt nişte chestii deosebite care vor fi utile pe viitor. Iar experienţa pe care o acumulăm activând ca echipa Fondului este de nepreţuit. E o şansă pe care foarte puţini dintre semenii noştri o pot avea.

Ca echipă a Fondului pentru Tineri vom sensibiliza tinerii din comunităţile raionului Edineţ, să devină mai cointeresaţi în schimbările pozitive pentru beneficiul tuturor. Noi, cei din echipă, ne dorim foarte mult ca Fondul pentru Tineri Edineţ să devină un brand asociat cu activismul, iniţiativa, schimbarea.”

Natalia Lungu: „În FPTE obţin cunoştinţe şi abilităţi în comunicare (cum se realizează un interviu, se duc negocieri, se organizează un eveniment), fundraising, atragerea adepţilor şi multe alte lucrui care nu am avut şansa să le cunosc pînă acum. Sper să ne reuşească să atragem cît mai multe fonduri şi să putem finanţa proiectele tinerilor din raionul Edineţ.

Datorită colegilor din România, experienţei despre care s-au împărtăşit cu noi, am căpătat încrederea că echipa FPTE va reuşi!”

Victor Grădinaru: “FPTE este extraordinar pentru toată lumea, toţi au de câştigat, dar mai ales tinerii. Noi vom colecta fonduri de la donatori individuali şi sponsori corporativi pentru a finanţa proiectele tinerilor din raionul Edineţ. Vom susţine cele mai bune iniţiative ale tinerilor care optează pentru o schimbare pozitivă în comunitate.”

Iulia Sorocan: “Acest program mi-a convins că Fondul pentru Tineri Edineţ educă personalitati. Aceste peronalităţi tinere vin să influienţeze alţi tineri, ca împreună să reuşească să soluţioneze multiple probleme din comunităţile raionului.”



Asociatia DEMOS