ZILELE DEMOCRATIEI, Lituania, VILNIUS



În perioada 21-24 iunie 2010 un reprezentant al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a participat în cadrul „Zilelor Democraţiei”, eveniment organizat la Vilnius, Lituania de Institutul de Politici Democratice, organizaţie publică de tip think-tank din Lituania.

Activităţile în cadrul „Zilelor Democraţiei” au durat patru zile şi au constat dintr-un eveniment public „Echitatea Democraţiei”, lecţii şi un atelier „Democraţia în acţiune”. Scopul acestora a fost de a consolida dimensiunea Comunităţii Democraţiilor (CD) privind Tineretul pentru a crea o reţea internaţională liberă a tinerilor activişti în domeniul democraţiei, pentru a împărtăşi experienţe şi competenţe, şi conştientiza publicul despre provocările democraţiei.
Scopul atelierului a fost de a elabora şi semna o declaraţie (vezi anexa) şi un proiect de rezoluţie care să rezume viziunile tinerilor asupra viitoarei agende democratice a secolului 21, prezentat ulterior în cadrul sesiunii Comunităţii Democraţiilor care a avut loc în Cracovia, Polonia în perioada 1-5 iulie 2010 privind stabilirea unei reţele şi iniţierea unor activităţi comune în cadrul Forumului Tinerilor Lideri ai Comunităţii Democraţiilor. Proiectul a adus în Vilnius 26 tineri activişti în domeniul democraţiei din Europa de Est şi din întreaga lume, precum Armenia, Ucraina, Belarus, Georgia, Kenya, Azerbaidjan, Burma, Moldova, Venezuela şi Serbia. Toţi participanţii şi-au prezentat ţările şi situaţia democraţiei în fiecare ţară, pregătind prezentări vizuale interactive şi exprimându-şi ideile legate de provocări, victorii şi probleme ce ţin de democraţie.
Atelierul a prezentat în faţa participanţilor Comunitatea Democraţiilor şi Dimensiunea sa privind Tineretul, împreună cu posibilităţile şi şansele de a participa la activităţile CD. Suplimentar, iluştri cercetători politici au oferit lecţii cu tematici cum ar fi „Ideologiile şi mişcările antidemocratice din zilele noastre”, „Experienţa şi lecţiile tranziţiei democratice post-comuniste”, „Provocările Democraţiei”, studii de caz privind succesele şi eşecurile tranziţiei democratice şi regimurilor democratice, urmate apoi de discuţii în care participanţii au fost încurajaţi să-şi împărtăşească experienţa, punctul de vedere şi practicile existente.

Pentru informaţii adăugătoare accesaţi următoarea pagină:

 

http://idom.md