UN ONG II AJUTA DE DETINUTI SA-SI APERE DREPTURILE



O recenta initiativa a Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) presupune crearea unor Centre regionale de Asistenta Juridica pentru detinutii din penitenciarele moldovenesti. Initiativa LADOM are drept scop sporirea gradului de acces la justitie a unei categorii de cetateni care conform unor analize independente sunt privati de o serie de drepturi elementare.

 

Vor fi create cinci centre regionale de asistenta juridica pentru detinuti care vor oferi consultatii direct in institutiile penitenciare.

Poblematica actuala referitoare la penitenciarele moldovenesti este extrem de variata.

De la detalii comune ce tin de conditiile de detentie, aspecte legate de protectia proprietatii si protectia sociala a detinutilor pana la cazuri de tortura.

Tineri condamnati

Exista insa si tendinte mai noi.

"Deja avem doua generatii de tineri care cresc aflati in ingrijirea buneilor - parintii fiind peste hotare. Aceasta duce in mod direct la statisticile pe care le avem.", spune Paul Strutzescu, Presedintele LADOM.

"Jumatate din persoanele condamnate sunt tineri. Vedem radacinile problematicii care domina in institutiile penitenciare. Ele cresc in societate.", spune Paul Strutzescu, Presedintele LADOM.

Desi poate fi constatata o imbunatatire a relatiei dintre organizatiile de protectie a drepturilor omului si Departamentul Institutiilor Penitenciare din Republica Moldova, functionarea interna a penitenciarelor ramane nereformata.

Acestea raman, in esenta, de tip sovietic. Un recent comunicat de presa difuzat de departament afirma "detinutii din penitenciarele din Moldova o duc destul de bine".

Inchisori supraglomerate

In sprijinul acestei afirmatii sunt aduse cifre care atesta o majorare a alocatiei zilnice pentru alimentarea detinutilor de la 5 lei si 3 bani ($0,40) la 6 lei si 20 bani sau darea in exploatare a unor noi spatii pentru detentie.

"In opinia mea, acele schimbari care se fac in sistemul penitenciar se produc sub presiunea organismelor internationale care vin si dau in vileag intreaga gama de probleme.", spune Paul Strutzescu.

"E o problema interna si autoritatile ar trebui sa fie cointeresate pentru a face ordine pentru a face ordine in diverse domenii, inclusiv in sistemul penitenciar. Aceasta este realitatea: vointa este din exterior si mai putin din interior."

Lipsa reformei domeniului penitenciarelor din Republica Moldova pare sa se datoreze lipsei de vointa a clasei politice locale de a schimba lucrurile, afirma expertii.

O problema cronica deja, pe care Paul Strutzescu o explica inclusiv prin faptul ca autoritatilor le convine acest status quo.

"Numarul de persoane aflate in detentie in Republica Moldova este aproape dublu raportat la 100.000 comparativ cu Romania, Ucraina si chiar Federatia Rusa. De aici rezulta ca autoritatile prin sistemul penitenciar fac o spreietoare pentru intreaga populatie a Republicii Moldova."

"Cu cat situatia din institutiile penitenciare este mai deplorabila - cu atat mai bine pentru autoritati, care utilizeaza acest sistem penitenciar ca sperietoare pentru diverse categorii de oameni politici, business, simpli cetateni, pentru toata lumea, de fapt.", mai spune liderul LADOM.

Desi autoritatile afirma cu diferite ocazii ca detinutii din penitenciarele din Moldova o duc destul de bine, numeroase studii facute de organizatii independente constata contrariul.

De exemplu, in raportul Amnesty International pentru anul 2007 se afirma ca tortura si relele tratamente se practica in mod curent in Pepublica Moldova.

Marin Turea

Corespondent BBC la Chisinau