INRECO aduce la cunostinta despre realizarea academiei internationale de vara a ONG-urilor



In perioada 17- 24 august 2007 un grup mixt de ONG-uri din Republica Moldova si Letonia au participat la lucrarile Academiei Internationale de Vara a ONG-urilor din Letonia, localitatea Plosti.

Academia de Vara a fost organizata in cadrul proiectului moldo-leton "Dezvoltarea societatii civile in Moldova", fiind sustinut financiar de Ministerul Afacerii Externe a Letoniei. Partenerii proiectului - Latvian Development NGOs Platform LAPAS (Letonia) si Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO (Republica Moldova). Proiectul dat este o continuare a parteneriatului stabilit intre ONG-urie din Republica Moldova si Letonia, in cadrul Forumului moldo-leton din 07-09 noiembrie 2006.

In cadrul a 4 ateliere de lucru ale Academiei de Vara, ONG-urile din Moldova au facut cunostinta cu experienta colegilor letoni in: (1) Dezvoltare locala; (2) ONG-uri si tineret; (3) Advocacy; (4) Colaborare intre ONG-uri si autoritatile publice locale. Fiecare din aceste ateliere au fost conduse de 3-4 experti din Letonia, care detin experienta relevanta domeniului respectiv, realizand diferite prezentari teoretice si practice.

La lucrarile Academiei de vara a participat si secretarul I al Ministerului Afacerilor Externe a Letoniei, care a reiterat deschiderea autoritatilor publice centrale letone in intensificarea cooperarii cu Republica Moldova, in diferite domenii. In context, din 2005 de catre Guvernul Letoniei a fost creat un fond special de sustinere de initiativelor moldo-letone si letone-georgiene in vederea integrarii acestor doua tari in structurile UE, marimea caruia se mareste in fiecare an.

Unul din obiectivele principale ale Academiei de Vara, a fost crearea de parteneriate de viitor dintre ONG-urile din Republica Moldova si Letonia, cu scopul dezvoltarii relatiilor de cooperare si schimb de experienta. Reprezentantii ONG-uirlor din Republica Moldova, inclusi in vizita din Letonia, au fost receptivi la initierea unor proiecte si parteneriate cu institutiile similare din Letonia. Domeniile potentiale de cooperare bilaterala tin de: (1) functionarea fundatiilor comunitare; (2) cooperarea dintre ONG-uri si administratia publica locala; (3) transparenta actului decizional; (4) crearea si functionarea coalitiilor; (5) educatia non-formala in cadrul institutiilor educationale; (6) scoli de vara a tinerilor; (7) anticoruptie; (8) problemele dependentei de droguri si virusului HIV la tineri; (9) schimburi culturale si cooperare intre autoritatile publice locale; (10) marketingul si promovarea imaginii oraselor mici pe plan national si international.

Vizita a fost realizata la un nivel profesional inalt, participantii beneficiind de un suport logistic complex, din partea organizatorilor si partenerilor locali, precum si de vizite de studiu la diferite institutii.

Principala concluzie ale participantilor din Republica Moldova a fost ca autoritatile publice letone (de diferit nivel) privesc si trateaza ONG-urile ca parteneri egali si de incredere in solutionarea problemelor de interes comunitar, regional si national. Pentru aceasta autoritatile letone se ofera diferite instrumente si mecanisme (granturi, sedii, achitarea costurilor de intretinere a edificiilor) de sustinere a activitatii ONG-urilor. Aceasta experienta pozitiva de cooperare dintre ONG-uri si autoritati este necesar de extins si in Republica Moldova.

 

Pentru contact:

Veaceslav Gututui, director, Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO

E-mail: inrecong@mail.md

Of. 205, nr. 98, str. 31 August, or. Chisinau, MD 2004

Tel.: 0 22 203464; 069335498, e-mail: inrecong@mail.md

 

***

Asociatia obsteasca "Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO" este o organizatie fondata cu scopul de a contribui la dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova in contextul reintregirii teritoriale si integrarii europene prin realizarea programelor de dezvoltare a resurselor umane si solutionare a situatiilor de conflict.

***