CJI şi Centrul Media de la Tiraspol vor realiza în premieră un proiect comun



CJI ŞI CENTRUL MEDIA DE LA TIRASPOL VOR REALIZA ÎN PREMIERĂ UN PROIECT COMUN Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Centrul Media de la Tiraspol vor realiza în premieră un proiect comun. La realizarea acestuia va participa şi Centrul pentru Dezvoltare Media din Sofia (Bulgaria). Proiectul va fi consacrat fortificării capacităţilor mass-media din Moldova de a reflecta subiectele de interes public, la care vor putea participa şi jurnalişti din Găgăuzia.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, directorul CJI, Nadine Gogu, a spus că obiectivele de bază ale proiectului sînt perfecţionarea abilităţilor profesionale ale jurnaliştilor şi consolidarea cooperării profesioniste între jurnaliştii din diferite regiuni ale republicii.

Ea a specificat că proiectul va fi implementat pe o durată de doi ani, timp în care se va efectua monitorizarea a 15 surse media şi vor fi depistate problemele prezente în reflectarea unor teme de interes public, precum integrarea europeană, traficul de fiinţe umane etc.

Prezenta la lansarea proiectului, şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel, a spus că proiectul se înscrie în eforturile de întărire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

El a apreciat drept simbolic faptul că lansarea proiectului se desfăşoară în contextul zilelor libertăţii presei, care se marchează la moment în Moldova.

„Delegaţia UE în Moldova este cointeresată de susţinerea proceselor de democratizare a societăţii, în special a celor referitoare la libertatea presei”, a menţionat Schuebel.

El a amintit că UE, în cadrul „Instrumentului european pentru democraţie şi drepturile omului, realizează în republică, începînd cu anul 2009, cinci proiecte, dintre care trei se referă la libertatea presei. Valoarea proiectului prezentat astăzi este de 150 mii euro.

Schuebel a subliniat importanţa proiectului pentru perfecţionarea abilităţilor profesionale ale jurnaliştilor. Pentru aceasta experţii moldoveni şi bulgari vor desfăşura o serie de traninguri, inclusiv la Tiraspol.

Directorul executiv al Centrului Media de la Tiraspol, Luiza Doroşenco, a menţionat că, deşi de vreo 10 ani există o cooperare formală cu colegii de la Chişinău, proiectul în cauză este prima acţiune comună de durată.

„Sper că vom începe o colaborare stabilă şi îndelungată”, a spus ea, îndemnînd jurnaliştii să participe activ la realizarea proiectului pentru a ridica jurnalismul la un nou nivel calitativ.

 

Sursa: Infotag