TINERII INVATA SA SE PROTEJEZE DE HIV SIDA



"Toti tinerii trebuie sa stie cum sa se protejeze de HIV/SIDA,"- considera Carolina Cartofeanu, eleva in clasa 12, la liceul Ioan Voda din Cahul. Aceasta convingere o impartaseste si Victoria Mocanu de la liceul teoretic Mihai Eminescu din aceeasi localitate, care mai crede ca fiind bine informati despre caile de transmitere a HIV/SIDA tinerii ar putea lua decizii care nu le-ar afecta sanatatea, viata, viitorul". Ambele adolescente au absolvit scoala de vara pentru educatorii de la egal la egal in domeniul HIV/SIDA, care si-a incheiat activitatea miercuri, 16 august la Holercani.

Cursul de instruire pentru educatorii de la egal la egal a durat 5 zile. In aceasta perioada peste 150 de adolescenti si 10 adulti din raionul Cahul si Criuleni s-au informat despre pericolul HIV/SIDA, caile de transmitere a virusului, modurile de protejare. Dar mai ales au invatat cum sa transmita acest mesaj semenilor lor intr-un limbaj accesibil ti nerilor.

Scoala de vara de la Holercani face parte din cele 10 scoli organizate in iulie-august de catre Centrul National de Resurse pentru tineri in colaborare cu UNICEF, Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie si Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului. Peste 1300 de educatori de la egal la egal din 6 raioane ale republicii: Soroca, Falesti, Ungheni, Basarabeasca, Criuleni, Cahul si regiunea Posta Veche din Chisinau, instruiti la scolile de vara vor informa alti tineri despre HIV/SIDA intr-un limbaj prietenos tinerilor.

"Cu ajutorul acestor adolescenti instruiti, noi speram sa schimbam proportia tinerilor informati despre HIV/SIDA de la 8 la 80%", declara Larisa Lazarescu-Spetetchi, coordonatorul programului HIV/SIDA si adolescentii vulnerabili de la UNICEF.

Urmatoarea scoala de vara isi incepe activitatea joi, 17 august, la Soroca, unde vor fi instruiti alti peste 140 de educatori de la egal la egal in domeniul HIV/SIDA.

Sursa: Info-Prim Neo