CNCD A CONSIDERAT INTEMEIATE ARGUMENTELE A DOUA ONG PRIVIND DISCRIMINAREA ROMANILOR DIN MOLDOVA



Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din Romania (CNCD) a recunoscut intemeiate argumentele a doua ONG din Bucuresti, care considera ca Legea cetateniei discrimineaza romanii din Republica Moldova si Ucraina.

Dupa cum a informat deja agentia INFOTAG, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP) si Consiliul National al Reintregirii (CNR) au depus la CNCD o sesizare in care atentioneaza ca romanii din Moldova si Ucrainei "au pierdut cetatenia romana in conditii istorice nefavorabile si nu de buna voie sau la cerere", de aceea acestora ar trebui sa le fie restabilita cetatenia fara a li se impune careva restrictii (spre exemplu, sa nu paraseasca Romania timp de patru ani dupa redobindirea cetateniei).

Ion Slubschi, presedintele executiv al CNR, a comunicat pentru INFOTAG ca "toate capetele de acuzare formulate de noi au fost acceptate si CNCD va formula prin hotarire ca Legea cetateniei romane discrimineaza o? parte din cetatenii Romaniei".

Potrivit spuselor sale, in aceasta problema a fost deja o sedinta de judecata, in cadrul careia "Guvernul, prin Ministerul Justitiei, a venit cu o scrisoare de intimpinare prin care ne cere voalat sa renuntam la demersul nostru, deoarece ei recunosc ca prevederile Legii discrimineaza cetatenii care isi redobindesc cetatenia romana provenind din R.Moldova si Ucraina".

"Aceste prevederi vor fi scoase din noua lege, care se pregateste acum. Oricum, noi insa am optat pentru continuarea procesului. Motivatia noastra a? fost ca nu ne putem baza pe vorbe si promisiuni - avem in fata o? lege in vigoare cu prevederi discriminatorii si ilogice", a spus el.

Ion Slubschi a mentionat ca pasul urmator ce va fi intreprins va fi atacarea Legii in Curtea Constitutionala din Romania.

Sursa: Infotag