LANSARE SITE PPT SI PROGRAMUL COMPACT

A fost lansata pagina web a Planului Preliminar de Tara (PPT) si a Programului pentru Asistenta Deplina COMPACT al Corporatiei Provocarile Mileniului - www.mca.gov.md. Cu genericul "SPRE O CRESTERE ECONOMICA DURABILA", portalul ofera informatie ampla despre misiunea si sarcinile principale ale PPT si Programului COMPACT in Moldova.

De asemenea pe site-ul PPT si a Programului COMPACT veti putea accesa Componenta Echipei de implementare si elaborare a Programelor, procesul de implementare si monitorizare al PPT, noutati si evenimente care se desfasoara sub genericul PPT si COMPACT, calendarul discutiilor publice si alte documente relevante pentru ambele Programe.

Elementul de baza al PPT il constituie consolidarea capacitatii pentru prevenire si combatere a coruptiei. Guvernul Republicii Moldova a selectat cinci domenii care se incadreaza in efortul general de prevenire si combatere a coruptiei:

1. Consolidarea capacitatii sistemului judecatoresc in prevenirea si combaterea coruptiei.

2. Consolidarea capacitatii de monitorizare a societatii civile si mass-mediei.

3. Prevenirea si combaterea coruptiei in domeniul ocrotirii sanatatii.

4. Prevenirea si controlul coruptiei in administratia fiscala, vamala si in organele de politie.

5. Reformarea si optimizarea activitatii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei.

Planul Preliminar va imbunatati eligibilitatea Moldovei pentru finantarea deplina din partea Corporatiei Provocarile Mileniului prin implementarea unor reforme indraznete, inovatoare si sistemice, care demonstreaza ca Guvernul si cetatenii Moldovei nu vor mai tolera coruptia. Republica Moldova este angajata sa implementeze reformele necesare pentru imbunatatirea performantelor si asigurarea eligibilitatii depline la fondurile Corporatiei.

Investitiile finantate in cadrul Programului de asistenta deplina COMPACT sunt menite sa inlature cele mai critice impedimente in fata cresterii economice in Moldova, si, astfel, sa asigure tarii o oportunitate pentru dezvoltare durabila pe termen lung. Ca primul pas in elaborarea Programului, Echipa de tara COMPACT a elaborat Analiza Constringerilor in crestere economica, care a fost prezentata si discutata cu societatea civila, reprezentantii ai sectorului privat si administratiei publice in 10 regiuni ale tarii. Consultarile cu factorii interesati vor continua pe tot parcursul elaborarii programului investitional, astfel ca fiecare cetatean al tarii sa poata contribui la calitatea si succesul Programului COMPACT.

La orice etapa de derulare a discutiilor publice, daca aveti propuneri sau comentarii, va invitam sa postati la rubrica Comentarii, opinii pe adresa www.mca.gov.md