JURISTII PENTRU DREPTURILE OMULUI LANSEAZA CARTE

Organizatia "Juristii pentru drepturile omului " a lansat cartea "Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Reglementari de baza si jurisprudenta in cauzele moldovenesti". Lucrarea a fost scrisa de catre Vladislav Gribincea si Sorina Macrinici si a fost editata cu suportul financiar al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia.

Aceasta carte a fost elaborata pentru a ajuta specialistii sa inteleaga mai bine mecanismul de protectie a drepturilor omului instituit prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Cartea a fost gandita ca o publicatie practica si nu are menirea sa prezinte solutii sau teorii. Ea reprezinta, cu precadere, o compilatie de acte si practica judiciara care se refera la Curte, activitatea Curtii, efectele hotararilor Curtii si modul de aplicare a Conventiei in sistemul de drept al Republicii Moldova.

Cartea consta din cinci capitole. Primul capitol contine tratatele internationale de baza care se refera la competenta Curtii si procedura in fata Curtii. Capitolul doi contine Regulamentul Curtii, instructiunile practice cu privire la cererea la Curte, cererile de masuri provizorii si observatiile scrise, Recomandarea Comitetului de Ministri cu privire la redeschiderea procedurilor la nivel national in urma hotararilor Curtii, Regulamentul Comitetului de Ministri cu privire la supravegherea executarii hotararilor si a acordurilor de reglementare amiabila. Capitolul trei este compus din sinteza cauzelor moldovenesti examinate de Curte in perioada 12 septembrie 1997 - 30 aprilie 2007 si analiza prejudiciilor acordate de Curte in aceste cauze. Capitolul patru contine extrase din Constitutia Republicii Moldova, Codul de procedura civila si Codul de procedura penala si trei acte ale Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, care vizeaza statutul si aplicarea tratatelor internationale in sistemul de drept al Republicii Moldova. Ultimul capitol este dedicat practicii judiciare moldovenesti cu privire la aplicarea Conventiei.

Cartea a fost editata intr-o mie de exemplare si este distribuita judecatorilor, avocatilor, procurorilor, bibliotecilor, facultatilor de drept si ONG-urilor in domeniul drepturilor omului. La sfarsitul lunii iunie 2007 cate 250 de exemplare a cartii au fost distribuite gratuit Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale si Baroului Avocatilor. Avocatii pot obtine cartea gratuit la sediul Consiliului Baroului Avocatilor din Republica Moldova (str. Banulescu-Bodoni 53 A, mun. Chisinau).

Lucrarea este disponibila si in format electronic la http://www.lhr.md/2/62.html.