Tabara Groazei



O poveste dramatica care sa intimplat in Republica Moldova un baiat care are un vulcan de durere in suflet si care mereu emana o lava de depresie si regret.

Mergînd într-un centru de reabilitare a violenţei şi comunicînd cu copii de acolo l-am observat trist,timid,şi separat de ceilalţi colegi pe Ionuţ, un băiat de 16 ani pe faţa căruia observam o taină care îi provoca durere,suferinţă. Apropiindumă de Ionuţ şi incercînd să aflu problema cu care se confruntă,mi-am dat seama că este profund afectat şi separat de societate,dar pînă la urmă s-a lăsat  convins că trebuie să reînvie la forma sa normală,să fie demn de statutul său şi să comunice fiecărui tînăr despre coşmarul ce sa abătut peste el,ca să nu mai existe şi alte victime în viitor.

Ionuţ este un băiat modest studiază în gimnaziul din localitatea natală,este pasionat de pictură şi de arta contemporană.În vacanţa de vară a obţinut un bilet de odihnă la tabără, pentru merite înalte la învăţătură. Ajungînd în tabără a fost cazat într-o căsuţă cu 3 băieţi,la prima vedere Ionuţ ne spune că păreau a fi liniştiţi,dar bunele maniere lipseau,aveau un mod de adresare foarte vulgar,consumau alcool si fumau tutun.Astfel lam convins cu greu sa ne  spuna tragica povestire care se intimplase.

Ionut

„După două zile au început să mă umilească punîndu-mă să fac ordine in locul lor în căsuţă,sa ma trimita în localitate după alcool pe timp de noapte, refuzînd aceste lucruri m-au lovit şi mau ameninţat cu moartea. Aşa au trecut 3 zile în care eram folosit ca sclavul lor,eram  înspăimîntat şi speriat încît îmi era teamă să comunic direcţiei din tabără depre batjocora care mi-o aplicau  colegii de cameră....”

Era penultima zi de odihnă,fiind seara tîrziu,eu citeam o carte ,cînd deodată cei trei colegi de cameră intraseră în căsuţă, fiind în stare de ebrietate unul dintre ei s-a luat de mine şi mi-a spus să dansez strepteas,astfel au început toţi trei să mă impună să  dansez, refuzînd acest lucru stupid ei mau lovit şi am cazut jos. Artur un băiat  dintre ei s-a năpustit asupra mea, încercînd să mă dezbrace, eu fiind speriat  de intentiile lui lam lovit puternic astfel apărîndumă de încercările supide pe care voia sa le faca. Înfuriat împreună cu cei 2 tovarăşi m-au lovit nenumărat şi m-au băgat cu capul în pernă, ca mai apoi să mă violeze”...............

Au durat minute lungi de chinuri îngrozitoare, cei trei l-au ameninţat pe Ionuţ cu un cuţit spunîndui că dacă cele întîmplate se vor face auzite, il vor omorî. Cuprins de gînduri rele a izbutit să fugă din căsuţa groazei .

Ionut

“Fugisem în pădure,cu gîndul de a mă sinucide,dar din urma mea urmărindumă a venit paznicul,care m-a calmat şi ma readus în tabără.Am înoptat în casa paznicului cuprins de lacrimi şi indignare în suflet. Trezindu-mă dimineaţa nu-mi venea a crede că mi se întîmplase asemenea tragedie.Privirile tuturor celor din jurul meu îmi pareau stranii,credeam că toată lumea ştie  de ceea ce mi- se întîmplase. M-am reîntors în căsuţă să-mi iau bagajele,era deja ziua de plecare,văzînd că cei trei deja se refugiaseră din tabară”

De atunci Ionuţ şi-a pierdut încrederea în oameni,peste sufletul lui bîntuia frica şi nesiguranţa,inima lui era plină de ură şi suferinţă,faţa încruntată şi plină de lacrimi care uneori curgeau spontan......

Viaţa lui Ionuţ din acel moment  a devenit o taină,o izolare totală faţă de semenii lui,un tip închis,un copil care işi perduseră orice speranţă de viitor.

După doua luni de zile,odata cu  revenirea din tabără,Ionuţ nu a putut ţine taina care îl măcina zi de zi,şi s-a mărturisit părinţilor care au convenit să uite trecutul şi să privească viitorul.

Auzind cele spuse de Ionut am indraznit sa deschid usa unui psiholog care sa ne spuie cauzele si motivul celor intimplate dar consecintele de mai apoi.

Psihologul

In viata fiecare om se conduce dupa niste valori social-umane fiecare dintre noi primeste aceste valori in primul rind de la parinti ,de la cei ce te inconjoara zi de zi,colectivul in care activezi. Apoi aceste valori te insotesc pe parcursul intregii vieti. Autorul din situatia data se vede ca a primit o educatie aleasa,dar a ales sa dezvalie un caz real care se poate intimpla oricui.Ionut a nimerit intre niste vandalisti si nu e de menirea lui sa le satisfaca cerintele antiumane dar asta sa intimplat din lipsa comunicarii lui cu cei apropiati,ceea ce inseamna ca daca era o persoana comunicabila reusea sa ocoleasca asemenea grupuri de adolescentii cu asemenea comportari.

Consecintele pentru el au ramas pecetluite pentru toata viata,pentru ca normal si-a facut niste concluzii. Catre fiecare tinar cind simti ca treci peste un moment greu o situatie nefavorabila si stii ca ai nevoia sa te destainui nu ezita spune celui mai bun prieten parintilor si celor apropiati despre problema cu care te confrunti pentru ca numai ei sunt acei prietenii ce iti pot fii cu adevarat de ajutor.

Ionut a ramas pina la urma cel ce a fost,si a biruit doar omenia si bunacuviinta de care dispune pentru ca in spatele lui se afla parintii. Consider ca violenta poate fi redusa prin educatie. In momentul in care tinerii vor intelege ca violenta nu este o solutie de a tine partenerul linga tine sau de a rezolva o problema.

Ne convingem inca o dată ca violenta a devenit un subiect tabu care este ascuns in sinea victimei si populatia nu are suficienta informatie referitor la combaterea acestei probleme cu care se confruntă mii de oamenii. Daca esti constient si îti pasă de viitorul unor oamenii pe care îi vezi suferind nui lăsa sa sufere ci oferăle sprijinul tau e simplu poti telefona la numarul de incredere LINIA FIERBINTE 0 800 77777 apeluri gratuite de pe teritoriul Republicii Moldova,consultaţii individuale confidenţiale şi anonimat ţn limba rusă,romană sau engleză. Sau 0 8008 8008 telefon de încredere pentru femei, apel gratuit anonim şi confidenţial. Sunt tînar şi îmi pasă ţie nu???

Sergiu Vatamanic

 com Balatina, voluntar al Centrul tînărului jurnalist din Moldova (CTJM)