Directorul IDOM a devenit consilierul ministrului justiţiei



Directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Vanu Jereghi, este numit consilier al ministrului justiţiei, Alexandru Tănase, pe probleme legate de respectarea drepturilor omului. Decizia vine ca urmare a lansării unui parteneriat între Ministerul Justiţiei şi societatea civilă, transmite Info-Prim Neo. 

„Un parteneriat poate exista doar prin transferarea unor competenţe către societatea civilă, ca ea să dispună de instrumentele necesare pentru a activa nu numai la nivel de rapoarte şi sesizări”, a declarat joi, 15 aprilie, la o conferinţă de presă ministrul justiţiei, Alexandru Tănase. 

Calitatea de consilier al ministrului justiţiei îi conferă lui Vanu Jereghi competenţa şi dreptul de a avea acces, la orice oră, în orice instituţie penitenciară, de a obţine operativ informaţi în instanţele de judecată şi în toate instituţiile subordonate ministerului. 

Potrivit ministrului Alexandru Tănase, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova dispune atât de capacităţi instituţionale, cât şi de un bogat portofoliu de proiecte deja realizate sau aflate în derulare. 

Van Jereghi a declarat că pasul pe care l-a făcut Ministerul Justiţiei nu are precedent în istoria Republicii Moldova în cea ce priveşte deschiderea pe care o manifestă guvernarea în relaţiile cu societatea civilă. 

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova este o organizaţie independentă, non-profit, având ca scop apărarea drepturilor omului. Institutul a fost fondat în 2007, de un grup de jurişti, apărători a drepturilor omului.

 

http://www.info-prim.md