JURNALISTI INSTRUITI IN PROMOVAREA DREPTURILOR COPIILOR



cdc2.jpg

La 27-28 iulie a.c., Centru pentru Drepturile Copilului a desfasurat trainingul "Promovarea serviciilor de alternativa de intretinere a copiilor abandonati si institutionalizati" pentru jurnalistii din presa scrisa, TV si radio nationale si locale din Republica Moldova. La acest curs au participat 16 jurnalisti din mass-media nationale si locale. Participantii au fost instruiti de catre Ina Prisacaru, expert in comunicare UNICEF Moldova, Elizaveta Iurcu, specialist principal la Sectia Asistenta Sociala Orhei si Octavian Varlan, jurist la Centru pentru Drepturile Copilului.

In prima zi de lucru, jurnalistii au fost informati despre problematica abandonului si institutionalizarea copiilor, ce reprezinta serviciul de tutela/curatela, asistenta parentala profesionista, casa de copii de tip familial, adoptia ca masura speciala de protectie a drepturilor copilului. Totodata, participantii au aflat care sunt avantajele crearii caselor de tip familial si centrelor de zi ca alternativa a internatelor, cine vor fi beneficiarii, cine trebuie sa contribuie la crearea acestor servicii, care sunt masurile eficiente de protectie a copilului etc.

In a doua zi de lucru, participantii au studiat specificul initierii unei campanii media care sa promoveze drepturile copiilor abandonati si institutionalizati prin intermediul mass-media nationale si locale. Pentru a putea realiza articole/reportaje cu impact la tema data jurnalistii au studiat care sunt procedeele de documentare, specificul genurilor jurnalistice si etica profesionala.

La finele trainingului jurnalistii au fost informati despre lansarea concursului de articole pentru jurnalistii din presa scrisa, TV si radio cu genericul "Promovarea serviciilor de alternativa de intretinere a copiilor abandonati si institutionalizati".

Trainingul a fost organizat de Centru pentru Drepturile Copilului, cu suportul Ambasadei SUA la Chisinau, in cadrul proiectului "Promovarea serviciilor de alternativa de intretinere a copiilor abandonati si institutionalizati".

Sursa: http://groups.yahoo.com/group/DemocracyGrantsMoldova/