Republica Moldova va fi reprezentată la Consiliul consultativ al donatorilor de la Bruxelles de oficiali şi reprezentanţi ai societăţii civile



Premierul Vlad Filat se va deplasa în seara acestei zile, 22 martie, la Bruxelles, unde, pe 24 martie, se va desfăşura şedinţa Consiliului consultativ al donatorilor. Iar mâine, prim-ministrul va fi urmat la Bruxelles de delegaţia oficială a Republicii Moldova care va participa la reuniune, transmite Info-Prim Neo.

Din delegaţie fac parte vicepremierii Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, şi Valeriu Lazăr, ministrul economiei, ministrul de stat Victor Bodiu, majoritatea miniştrilor de ramură, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţan, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, care este şi negociatorul principal din partea Moldovei a Acordului de asociere cu UE, consilieri ai primului ministru şi ministrului de stat.

În delegaţie a fost inclus, în premieră, un grup de experţi care lucrează în diverse proiecte gestionate de guvern, dar şi experţi independenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Printre aceştia: Igor Munteanu, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", Valeriu Prohniţchi, director executiv al Centrului analitic independent "Expert-Grup", Valentina Bodrug-Lungu, preşedinte al organizaţiei nonguvernamentale "Gender-Centru".

Ministru de stat, Victor Bodiu, a spus într-un interviu că la Bruxelles va avea loc o discuţie sinceră cu partenerii de dezvoltare, iar reuniunea se va desfăşura sub egida Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.

„Guvernul a elaborat un document de politici şi priorităţi de dezvoltare pe termen mediu, cu genericul „Relansăm Moldova”, care acoperă principalele sectoare economice şi sociale. Compartimentele documentului sunt următoarele: recuperare şi relansare economică, investiţii în capitalul uman şi instituirea unei guvernări responsabile. Noi am evaluat costul de implementare a acestor priorităţi şi a proiectelor în care sunt detaliate, sursele de care dispunem şi cele necesare. Le vom prezenta partenerilor să vedem ce asistenţă ne pot propune ei. Deocamdată, nu putem să dăm cifre, le vom face publice la încheierea reuniunii”, a spus Victor Bodiu. Ministrul de stat a menţionat că priorităţile au fost discutate cu societatea civilă, cu mediul de afaceri şi că asupra acestora s-a lucrat intens pe parcursul ultimilor luni.

La 18 martie guvernul a semnat cu partenerii de dezvoltare un document întitulat "Principiile de Parteneriat pentru Dezvoltare", în care este stipulat angajamentul că asistenţa externă va fi direcţionată în exclusivitate spre îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. Documentul a fost semnat de 18 reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale precum ar fi FMI, BM, PNUD, DFID, SIDA şi ambasadori străini acreditaţi la Chişinău.

 

Info-Prim Neo