Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Think tank-urile din Moldova: cum beneficiem de oportunităţi



Această lucrare constituie o continuare a studiului efectuat în 2009 „Think Tank-urile din Moldova: aspiraţii la influenţă sporită asupra politicilor publice”. Prezenta lucrare este o încercare de a explica impactul schimbărilor produse recent pe arena politică a Moldovei asupra think tank-urilor. Lucrarea este bazată pe monitorizarea şi analiza continuă a evenimentelor sociale şi politice care au urmat după schimbarea puterii în Republica Moldova după alegerile democratice din 29 iulie, 2009.

În lucrare sunt evidenţiate schimbările care au avut loc în mecanismul think tankurilor de exercitare a influenţei, schimbări survenite odată cu mişcările de pe arena politică. Transformările, care aparent duc la o mai mare influenţă directă a think tank-urilor în luarea deciziilor de politici publice, aduc şi riscuri mari ca acestea să rezulte în mai puţină influenţă de facto. Astfel, întrebarea la care se caută răspuns este „Cum s-ar putea beneficia de oportunităţile apărute astfel incât think tank-urile sa aibă influenţă directă sporită?”

Cu toate că subiectul lucrării îl constituie think tank-urile şi influenţa acestora asupra politicilor publice, mecanismele descrise pot fi aplicate de către toţi reprezentanţii societăţii civile moldoveneşti. Astfel, termenii „think tank”, „societate civilă” şi „organizaţii non-guvernamentale” sunt folosite alternativ. Diferenţa între acestea nu este relevantă pentru scopurile acestei lucrări. Sper ca această lucrare sa fie de folos celor care sunt implicaţi la moment sau planifică să se implice în promovarea democraţiei în Republica Moldova.

 

Descarcă lucrarea (în limba engleză, .pdf)

 

Alexandru Bucătaru

Expert Politici Publice

bucataru@yahoo.com

Alte articole de la acest autor: