SUA VOR AJUTA LA EDUCAREA LIDERILOR IN MOLDOVA



Scoala de Vara "Dezvoltarea capacitatilor de lider" a fost inaugurata, luni, la tabara "Prietene", din satul Slobozia-Dusca, raionul Criuleni, cu suportul financiar al Departamentului Muncii al SUA (DOL) si Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Potrivit Agentiei INFOTAG, scoala este conceputa sa instruiasca tineri absolventi ai scolilor profesionale din regiunile rurale, studenti din invatamintul superior, in domeniul angajarii in cimpul muncii, sa-i pregateasca pentru o viata independenta. 60 de fete din localitatile Moldovei vor fi antrenate in ateliere de lucru, vor studia strategii eficiente de cautare a unui loc de munca, deprinderi de viata, initierea afacerii proprii, vor beneficia de training-uri avansate si oportunitati educationale oferite de formatori experimentati si instructori voluntari din Moldova si ai Corpului Pacii (SUA).

Training-urile cu tematica angajarii in cimpul muncii vor include strategii si tehnici accesibile pentru cautarea unui loc de munca, drepturile angajatului, si dezvoltarea capacitatilor de lider, iar cursurile vor oferi cunostinte de baza pentru lucrul la calculator. Deprinderile de viata vor fi abordate in cadrul sesiunilor dedicate sanatatii femeii, solutionarii situatiilor de conflict si egalitatii genurilor, in cadrul consultatiilor psihologului oferite confidential doritorilor. Consultantii vor lucra individual cu fiecare participant pentru schitarea planului de dezvoltare personala, care va ajuta participantii sa controleze eforturile depuse, in urma incheierii scolii.

Scoala de vara este organizata de catre proiectul "Noi Perspective pentru femei", implementat de Winrock International si USAID, si sustinuta financiar de catre proiectul Alianta pentru Instruire si Angajare din Moldova (META), realizat in R.Moldova de Catholic Relief Services (CRS) si Departamentului Muncii al SUA (DOL).

David Blood, director de proiect la Winrock International, a declarat ca, "deoarece aceste tinere sint rau pregatite pentru un mod de viata independent, programul va juca un rol important, ajutindu-le sa ia decizii mai bune, in acest moment critic din viata lor, iar prin aceasta va reduce vulnerabilitatea lor la trafic".

Sursa: INFOTAG