KALMAN MISZEI SE PRONUNTA PENTRU FINANTAREA SOCIETATII CIVILE DIN TRANSNISTRIA



Reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Miszei, a declarat, marti, la Bucuresti, in cadrul unei conferinta privind rolul societatii civile in regiunea Marii Negre ca tarile membre UE si alti donatori internationali interesati de zona trebuie sa sprijine financiar societatea civila din Transnistria.

"Republica autoproclamata transnistreana nu este o dictatura inchisa, nu are o structura politica monolitica. Exista pluralism in aceasta regiune cu o populatie de numai 500 mii de locuitori. Exista o opozitie politica, o societate civila, manageri ai unor intreprinderi care au opinii diferite de cele ale conducerii politice de la Tiraspol", a sustinut Miszei, citat de ziarul romanesc "Ziua".

In acelasi context, oficialul european a mentionat ca, de la preluarea mandatului, a efectuat mai multe vizite la Tiraspol unde s-a intalnit cu asa-zisi oficiali transnistreni, dar si cu reprezentanti ai intreprinderilor economice si ai societatii civile. "Noi lucram cu oricine si aceste intalniri m-au ajutat sa le inteleg perspectiva, opiniile despre natura conflictului cu Chisinaul si despre gasirea unor solutii", a spus Miszei.

Intr-o alta ordine de idei Miszei a afirmat ca Republica Moldova trebuie sa se multumeasca cu Politica Europeana de Vecinatate si sa duca la indeplinire planul de actiune convenit cu UE in baza acestui instrument.

"Indeplinirea pana in prezent a acestui plan de actiune nu este un succes, asa cum ne-am fi dorit. Desi Republica Moldova a inregistrat o crestere economica de apreciat pe fondul blocadei vamale impuse de Rusia, mai sunt multe de facut in privinta dezvoltarii democratice si trebuie sa avem un dialog permanent cu presedintele Vladimir Voronin si ministrii Guvernului de la Chisinau, pentru a se asigura un progres cat mai robust in aceste domenii" - a mai spus oficialul european.

Totodata, Kalman Mizsei a sustinut ca Romania mai are de rezolvat cu Republica Moldova doua probleme, care includ semnarea unui tratat politic de baza si a unui acord de frontiera.

Sursa: Reporter.MD