Educație contra corupției



Corupția a devenit un fenomen prezent și mediatizat, bine cunoscut în societatea contemporană. Revenirea la normalitate cere imperativ creșterea unei generații de copii care să perceapă corect acest fenomen, să conștientizeze pericolul pentru societate, să se informeze ca personalități integre, cu responsabilitate față de sine și comunitatea din care fac parte.

Corupția este o latură durută a societății noastre, ce afectează calitatea vieții majorității cetățenilor. Ea compromite viitorul tinerilor și îi condamnă la un trai umilitor, are un impact negativ asupra unei țări, chiar și asupra unui om. Devine imperativ necesar să fortificăm copilul prin formarea unor valori, să-i dezvoltăm capacități indispensabile unei poziții civice contra corupției.

Pe data de 17 februarie 2023, s-a desfășurat la Gimnaziul Balasinești concursul de desen în rândul elevilor claselor primare cu subiectul: „Cum arată corupția” și concursul „Nu corupției prin artă” desfășurat cu elevii din clasele a III-a - a VII-a. Elevii din gimnaziu, împreună cu cadrele didactice, părinții s-au încadrat în acest concurs. Au căutat informații la temă, au realizat desene în care au prezentat fenomenul corupției. Lucrările pentru concurs au fost prezentate de către elevi. Iată câteva reflecții ale elevilor în baza desenelor prezentate:

Nalban Andreea, elevă în clasa a IV-a: „Corupția este o boală ce distruge societatea. Am prezentat acest om foarte corupt. El își trăiește viața doar prin mită. Sper ca prin acest desen să informez oamenii la un mod de viață cinstit și corect. Nu corupției, în toate sferele vieții!”

Cristodul Marius, elev în clasa a III-a: „Prin acest desen vreau să transmit că corupția în ziua de azi a învins egalitatea și dreptatea între oameni. Spunem stop, Corupției!”

Golovaciuc Maxim, elev în clasa a V-a: „Am reprezentat pe desen cum un hulub duce un plic în cioc. Dar vreau ca în Moldova plicurile să ducă numai scrisori și nu mită. Jos corupția în Moldova!”