SOCIETATEA CIVILA A FOST INVITATA LA DEZBATERILE PUBLICE IN CADRUL PROGRAMULUI "COMPACT"



Din 6 iulie, echipa de elaborare a programului "Compact", prin care Guvernul SUA acorda asistenta tarilor eligibile pentru fondurile Corporatiei "Provocarile Mileniului" invita societatea civila - reprezentantii sectorului privat, ai mediului academic, ai autoritatilor publice centrale si locale, - la un schimb de opinii pe marginea conceptului programului.

Solicitata de Agentia INFOTAG, Valentina Badrajan, sefa echipei, a precizat ca vor avea loc zece dezbateri in diferite regiuni ale Moldovei, in care vor fi prezentate informatii generale despre Corporatia "Provocarile Mileniului", elaborarea programelor "Compact", analiza preliminara a constringerilor pentru obtinerea unei cresteri economice durabile in Moldova, efectuata de echipa de experti si care va fi pusa la baza programului. Principala conditie impusa de Corporatie este ca programele "Compact" sa contina un imbold puternic pentru cresterea economica si reducerea saraciei in tara eligibila pentru asistenta deplina. Opinia societatii civile va fi consultata la aceste intruniri, precum si la 7 "mese rotunde", organizate de Ministerul Economiei si Comertului, cu ocazia definitivarii textului Planului National de Dezvoltare 2008- 2011, cu teme ca dezvoltarea economica, a antreprenoriatului si imbunatatirea climatului de afaceri. Dupa consultarile de opinii, echipa va generaliza informatiile obtinute si va proceda identificarea componentelor programului "Compact".

Pe 8 noiembrie 2005, Moldova a fost selectata participanta la programul preliminar pentru fondurile Corporatiei "Provocarile Mileniului", iar pe 15 decembrie, acelasi an, Guvernele Republicii Moldova si SUA au semnat acordul privind programul preliminar. Imbunatatirea indicatorilor la compartimentele guvernare echitabila si combaterea coruptiei (in particular, elaborarea planului de combatere a coruptiei si mituirii la nivel national), investitiile in capacitatile umane, libertatea economica si gestionarea resurselor naturale, alte performante, i-au permis Moldovei ca la 8 noiembrie 2006 sa fie acceptata ca tara eligibila pentru finantare deplina din fondurile Corporatiei. Chisinaul are sarcina sa elaboreze si sa prezinte Corporatiei propunerea de finantare pentru tara s au programul "Compact".

In cadrul analizei preliminare a constringerilor si al analizei sectoriale echipa de elaborare a programului a identificat 7 impedimente serioase in obtinerea unei cresteri economice durabile in Moldova si a reducerii saraciei, inclusiv trei constringeri critice - lipsa infrastructurii sau caracterul depasit al celei existente, riscurile macroeconomice (inflatia si vulnerabilitatea economiei Moldovei, lipsita de resurse naturale proprii si cu o piata mica de desfacere la socuri externe) si climatul investitional. Imbunatatirile inregistrate in ultimii ani sint relative, pentru ca piata muncii ramine rigida iar neincrederea sporita in justitie se mentine. "Vom profita de dezbateri publice pentru a verifica opiniile si perceptia echipei la parerile si do leantele oamenilor care activeaza in diferite domenii ale economiei nationale", a adaugat Valentina Badrajan.

INFOTAG precizeaza: Corporatia "Provocarile Mileniului" a fost infiintata in 2004, in calitate de corporatie guvernamentala a SUA, si indeplineste angajamentul presedintelui Bush, asumat la Monterrey, in 2002, de a acorda mai multe resurse tarilor care isi asuma o mai mare responsabilitate pentru propria lor dezvoltare". Fondurile Corporatiei, de $4,27 mlrd., au ca scop reducerea saraciei prin crestere economica si complimenteaza alte programe de asistenta ale SUA, destinate tarilor partenere. Pina acum, au fost selectate 25 de tari din Africa, America Latina si Eurasia, cu venituri mai mici decit cele medii, care concureaza pentru asistenta deplina din fondurile Corporatiei. Pina in prezent, Corporatia a oferit aproape $3 mlrd. pentru implemen tarea programelor "Compact" prezentate de 11 tari, inclusiv $295,3 mln. - pentru programul Georgiei si $235, 65 mln. pentru cel al Armeniei. Dintre tarile postsovietice, alaturi de Moldova a mai fost acceptata ca tara eligibila Ucraina. Implementarea programului "Compact" este prevazuta pe o perioada de pina la 5 ani.

Sursa: Infotag