STUDENTII VOR DESFASURA O CAMPANIE ANTICORUPTIE IN UNIVERSITATILE DIN MOLDOVA



Alianta Studentilor din Moldova (ASM) a initiat o campanie anti-coruptie in institutiile de invatamant superior din Moldova. Actiunea organizata de ASM cu sustinerea Ministerului Educatiei si Tineretului si Uniunii Nationale a Studentilor din Olanda se va desfasura la 9 si 10 iulie si va include repartizarea tricourilor cu inscriptia "DA educatiei" si stilourilor cu mesajele "NU coruptiei, DA Educatiei" si "Nu vreau sa fiu pixul unui om corupt" membrilor comisiilor de admitere.

Campania data face parte din planul Aliantei Studentilor din Moldova privind prevenirea si combaterea fenomenului coruptiei in institutiile de invatamint.

Pe parcursul anului de studii 2006-2007 ASM a implementat mai multe activitati in domeniul prevenirii acestui viciu. Conform sondajului efectuat de Alianta, pe parcursul sesiunii de iarna, 35% dintre studentii intervievati au raspuns ca au oferit mita din momentul ce au fost admisi la universitate, dintre care 24% au oferit mita pentru a obtine o nota mai buna la examen. Alti 24% au raspuns ca au oferit bani ca mita. 44% dintre studenti considera ca profesorul este cel vinovat de coruptie, iar 35% acuza studentul care mituieste. In acelasi timp, fiecare al doilea student intervievat considera ca principala cauza a acceptarii si oferii mitei reprezinta salariile mici ale profesorilor.

Campania anticoruptie va incepe la Universitatea Tehnica, va continua la cea de Stat din Moldova, la Academia de Studii Economice si la Universitatea Libera Internationala din Moldova.

Actiunea va avea o continuitate la Scoala de vara organizata de Alianta Studentilor din Moldova, la care vor participa studenti, profesori, decani, prorectori si rectori, atat din RM, cat si de peste hotare.

Sursa: Info-Prim Neo