Societatea civilă a devenit partener al Guvernului



CNPPe lângă Guvernul R. Moldova a fost creat Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), constituit din reprezentanţi ai 30 de organizaţii neguvernamentale din diferite domenii. Prima şedinţă a acestuia a fost prezidată de către premierul R. Moldova Vlad Filat, marţi, 2 februarie, transmite Info-Prim Neo.

La prima şediţă de constituire a fost aleasă şi conducerea CNP. Preşedinte a devenit Sorin Mereacre, directorul executiv al Fundaţiei „Eurasia” în Moldova, iar vicepreşedinte Ecaterina Mardarovici, preşedintele Asociaţiei „Clubul politic al femeilor 50/50”. A fost ales şi Biroul permanent al CNP, din care vor face parte – Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Sergiu Ostaf, preşedintele Asociaţiei „Centrul de resurse al organizaţiilor neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova”, Dinu Armaşu, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, Antoniţa Fonari, directorul Centrului de resurse „Tineri şi Liberi” şi Alexandru Coica, preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului.

Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că aşteaptă de la CNP un ajutor, atunci când se vor lua decizii. Totodată, premierul a mai spus că trei persoane din cadrul CNP urmează să meargă cu delegaţia Guvernului R. Moldova la Consiliul donatorilor de la Bruxelles, care va avea loc la 24 martie curent.

Vlad Filat a menţionat că preşedintele CNP va avea dreptul să fie prezent la şedinţele executivului.

Majoritatea membrilor CNP şi-au exprimat dorinţa de a lua cunoştinţă de proiectele de hotărâri ale guvernului înainte ca acestea să fie adoptate, pentru o expertizare mai eficientă.

Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, a menţionat că societatea civilă din R. Moldova are nevoie de susţinerea guvernului, pentru ca cele mai reuşite proiecte să fie implementate. În aceeaşi ordine de idei, Sorin Mereacre, înainte de a fi ales preşedinte al CNP, a declarat că donatorii externi, care în mare parte susţineau financiar societatea civilă din R. Moldova, au intenţia să se retragă, astfel încât organizaţiile neguvernamentale vor avea nevoie de o protecţie.

Ion Manole, preşedintele Asociaţiei pentru drepturile omului „Promo-Lex”, specializată în problematica transnistreană, i-a spus premierului Filat că şi actualul guvern nu dă dovadă de o preocupare mai mare faţă de stânga Nistrului, la care Filat a promis că problematica transnistreană va fi scoasă inclusiv pe agenda internaţională.

La următoarea şedinţă consultativă a CNP membrii acestuia urmează să elaboreze planul de acţiuni.

Calitatea de membru al CNP este voluntară. Durata este de doi ani.

 

Info-Prim Neo