MAI MULTE ONG-URI AU FORMAT O COALITIE CARE VA PROMOVA NONDISCRIMINAREA



Liga pentru Apararea Drepturilor Omului, Consiliul National al Tinerilor din Moldova (CNTM), Centrul "GenderDoc-M", Centrul National al Romilor, Asociatia "Gaudeamus", sprijinite de Misiunea OSCE in Moldova, au format Coalitia Nondiscriminare, care va promova politici nondiscriminatorii si va elabora cadrul legislativ in domeniu.

Membrii noii coalitii au sustinut, marti, o conferinta de presa la Agentia INFOTAG, in care Andrei Brighidin, consultant LADOM, a spus ca, in ultimul timp, in Moldova au fost inregistrate numeroase cazuri de discriminare pe baza de gen, virsta, orientare sexuala, religie; ca scopul coalitiei este "prevenirea si combaterea fenomenului discriminarii", iar ONG-urile care au format-o au niste scopuri concrete "pentru ca Moldova sa fie un stat la fel ca si cele europene in ceea ce priveste discriminarea in societate".

Victoria Rusu, consultant CNTM, a subliniat ca prin coalitie, societatea civila si-a unit eforturile in combaterea acestui fenomen negativ. "Va fi elaborata legea antidiscriminare, care va corespunde normelor si standardelor internationale. Aceasta va fi promovata si discutata in societate, dar si vor fi organizate training-uri pentru jurnalistii care scriu la aceasta tema, realizarea unor emisiuni radio tematice, seminare pentru functionarii publici cu participarea expertilor din Europa", a precizat ea.

Angelina Zaporojan, consultant OSCE, a apreciat ca, constituirea coalitiei denota maturizarea societatii civile din Moldova.

La conferinta s-a anuntat ca, in luna aprilie, Coalitia Nondiscriminare a lansat proiectul "Promovarea politicilor nondiscriminatorii in R. Moldova". Proiectul are o durata de 9 luni si este finantat de catre Comitetul Helsinki din Suedia si Institutul Societatii Deschise "Budapestea", in colaborare cu Misiunea OSCE.