ORGANIZATII NEGUVERNAMENTALE ELABOREAZA UN PROIECT DE LEGE ANTIDISCRIMINARE



Sase organizatii neguvernamentale elaboreaza un proiect de lege antidiscriminare, in cadrul proiectului "Promovarea politicii non-discriminatorii in Republica Moldova".

Angela Zaporojan, consultant in cadrul misiunii OSCE a comunicat marti, 3 iulie, in cadrul unei conferinte de presa ca elaborarea si aprobarea de catre autoritati a acestei initiative legislative va simplifica activitatea atat a juristilor, care in cazuri de acest gen apelau la legislatia internationala, cat si a persoanelor care sunt discriminate in societate. "In cadrul proicetului am consultat reprezentantii societatii civile pentru a depista formele de discriminare care exista in R.Moldova, dar am constatat ca majoritatea victimelor nici nu constientizeaza ca sunt disriminati, iar in cazul in care apeleaza la instante, nu dispun de o baza legala pentru a actiona in judecata".

Sursa citata a precizat ca "o buna parte a prevederilor proiectului de lege au fost elaborate deja si se va solicita opinia specialistilor nationali si a ministerelor de resort. Dupa definitivarea proiectului, acesta va fi supus dezbaterilor publice".

"Proiectul prevede principiile egalitatii tuturor persoanelor si a categoriilor defavorizate, cat si administrarea sanctiunilor pentru oricare forma de discriminare in societate, la locul de munca sau in familie, pe baza de gen, nationalitate, rasa, apartenenta politica, convigeri religioase, orientare sexuala etc.

Andrei Brighidin, reprezentant al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului a comunicat in cadrul aceleisi conferinte ca in scopul promovarii si adoptarii politicilor non-discriminatorii a fost creata o coalitie din care fac parte sase ONG-uri nationale si care vor activa in cadrul proiectului pe durata a sase luni.

Proiectul "Promovarea politicii non-discriminatorii in Republica Moldova" este implementat cu sprijinul misiunii OSCE si realizat cu sprijinul financiar al Comitetului Helsinki din Suedia si Institutul Societatii Deschise cu sediul la Budapesta.

Sursa: BASA press