ONG-URILE DIN DOMENIUL DREPTURILOR OMULUI SINT INGRIJORATE DE NUMEROASELE CAZURI DE TORTURA



Organizatii neguvernamentale (ONG) din domeniul drepturilor omului din Moldova sint ingrijorate in legatura cu numeroasele cazuri de torturare a cetatenilor tarii de catre angajati ai organelor de forta, s-a mentionat, miercuri, intr-o conferinta de presa organizata de catre Amnesty International Moldova, Centrul medical de reabilitare a victimelor torturii "MEMORIA", Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului si "Juristii pentru Drepturile Omului", cu prilejul Zilei Internationale a ONU pentru Sustinerea Victimelor Torturii (26 iunie).

Potrivit Agentiei INFOTAG, participantii la conferinta au constatat ca fenomenul torturii este frecvent in R. Moldova, iar numarul persoanelor supuse torturii este in continua crestere.

Teo Cirnat, director executiv al Comitetului Helsinki, a informat ca numai in anul 2006, Comitetul a primit 800 de petitii de la condamnati din penitenciarele si izolatoarele de detentie preventiva din R.Moldova, care acuza, cel mai des, "conditiile inumane de detentie, spatiul mic in care traiesc, mincarea de proasta calitate si, ce este mai grav, asupra lor se aplica diferite forme de tortura de catre administratia penitenciarelor".

Vitalie Iordachi, consultant la organizatia "Juristii pentru Drepturile Omului", a amintit ca, in anii 2006-2007, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) au fost depuse 14 cereri pe cazuri de tortura din care 10 se refereau la conditiile de detentie inumane, iar 4 - la maltratare. "Dosarele depuse la CEDO, ce tin de aplicarea torturii, sint cele mai costisitoare, statul fiind obligat sa achite de la $8.000 pina la $20.000", a accentuat expertul.

Ludmila Popovici, directorul Centrului "MEMORIA", a mentionat ca pe parcursul anilor 2000-2007, circa 1,1 mii de persoane supuse torturii (victimele represiunilor politice, victimele recente ale torturii si refugiatii in R.Moldova) au beneficiat de asistenta de lunga durata in cadrul Centrului, de la sase luni pina la trei ani.

Surse din cadrul Procuraturii Generale a Moldovei au comunicat Agentiei INFOTAG ca, in anul trecut, a fost pornita urmarirea penala pentru tortura in cazul unui numar de peste 100 de colaboratori ai organelor de drept, fata de 118, in 2005. "Numarul victimelor nu se cunoaste, pentru ca multe se tem sa spuna cine i-a torturat", precizeaza reprezentantii Procuraturii

INFOTAG precizeaza: La 12 decembrie 1997, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a instituit pe 26 iunie Ziua Internationala a ONU pentru Sustinerea Victimelor Torturii. 128 tari din cele 190 membre ale ONU, inclusiv R.Moldova, au ratificat documentul.

Sursa: Infotag