Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

"PROMO-LEX" CONDAMNA ACTIUNILE FORTELOR PARAMILITARE DIN REGIUNEA TRANSNISTREANA

Distribuie prietenilor:


Potrivit cu o declaratie remisa spre difuzare Agentiei DECA-prress, Asociatia "Promo-Lex" condamna actiunile fortelor paramilitare din regiunea transnistreana a Republicii Moldova si regreta comportamentul autoritatilor Republicii Moldova si cel al reprezentantilor fortelor pacificatoare.

 

Potrivit autorilor declaratiei, la 17 iunie 2007 sute de reprezentanti ai structurilor ilegale din regiune au devastat sectia de votare din localitatea Corjova, raionul Dubasari, impiedicand in mod repetat desfasurarea alegerilor locale in aceasta localitate.

Reamintim ca la Corjova in ziua de 17 iunie a avut loc devastarea sectiei de votare. In aceasta localitate din stanga Nistrului, separatistii de la Tiraspol au concentrat trupe speciale inarmate, cazaci si grupuri de persoane aflate sub influenta alcoolului sau a drogurilor, care au utilizat forta impotriva organelor de drept constitutionale, gaze lacrimogene, si au blocat activitatea reprezentantilor mass-media, au amenintat si intimidat alegatorii. In rezultatul incidentelor de ieri 2 politisti au fost spitalizati.

Asociatia "Promo-Lex" a monitorizat situatia din Corjova atat la 3 iunie cat si la 17 iunie 2007 constatand ca autoritatile constitutionale nu au intreprins toate masurile necesare in vederea desfasurarii scrutinului in conditii normale si nu au asigurat securitatea cetatenilor in aceasta localitate. "Promo-Lex" considera inadecvat comportamentul autoritatilor constitutionale, care continua sa se limiteze doar la apeluri adresate comunitatii internationale. Anterior, Promo-Lex a solicitat autoritatilor de la Chisinau elaborarea unei strategii eficiente si de durata, in vederea promovarii si apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in regiunea transnistreana.

De asemenea, Asociatia Promo-Lex regreta atitudinea si comportamentul lipsit de neutralitate al reprezentantilor fortelor pacificatoare, controlate de catre Federatia Rusa. Reprezentantii Federatiei Ruse la Comisia Unificata de Control, precum si militarii fortelor pacificatoare locuiesc exclusiv in localitatile aflate sub controlul fortelor paramilitare ilegale, respectiv, consideram ca ofiterii rusi nu pot fi neutri prin esenta.

Potrivit "Promo-Lex", pozitia Federatiei Ruse de fiecare data cand se iau decizii in cadrul Comisiei Unificate de Control corespunde pozitiei Tiraspolului. Mai mult, la 17 iunie 2007 un ofiter al Federatiei Ruse, in prezenta reprezentantilor Promo-Lex si ai mass-media, s-a supus ordinelor unui colaborator (fara grad de ofiter) al militiei transnistrene, fapt ce demonstreaza caracterul partinitor al fortelor de mentinere a pacii.

Totodata, "Promo-Lex" mentioneaza faptul ca incidentele violente de la Corjova s-au desfasurat in prezenta militarilor rusi, care au evitat implicarea fortelor pacificatoare in vederea respectarii Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992.

Asociatia "Promo Lex" solicita in declaratia mentionata autoritatilor constitutionale efectuarea unei anchete complexe a incidentelor care au avut loc la Corjova la 3 si 17 iunie 2007 cu sanctionarea tuturor executorilor si initiatorilor acestor infractiuni, in stricta conformitate cu prevederile Codului Penal.

DECA-press precizeaza ca Asociatia "Promo-Lex" este o organizatie neguvernamentala specializata in protectia Drepturilor Fundamentale ale Omului si s-a manifestat, in special, prin apararea drepturilor cetatenesti in regiunea de est a Republicii Moldova.

Sursa: DECA-press

 

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet