Invățarea accelerată în era digitalizării



Pe sfârșit de an, când toată lumea numără rezultatele, Amici dei Bambini, Moldova în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educație și Familie ”Doxamus” (Iași, România) lansează un nou proiect menit să contribuie la creșterea calității și accesului la educație în zona transfrontalieră prin perspectiva inovativă a învățării accelerate.

Astăzi, în era digitalizării, când toate procesele sunt cumva condiționate de prezența și cunoașterea noilor tehnologii, când atenția copiilor este captată doar de ce este nou și performant, procesul de învățare devine tot mai provocator atât pentru profesori cât și pentru elevi și părinții acestora. Prinși în ritmul dezvoltării tehnologice, ne dorim și chiar cerem de la copiii noștri performanțe la nivel cu cele ale roboților, fără a ține cont de posibilitățile reale ale fiecărui copil în parte. Standardele înalte de performanță sunt niște așteptări ale noastre, ale adulților, la care nu fiecare copil poate ajunge, însă ceea ce contează mai mult este progresul făcut de fiecare copil și, mai ales, gradul său de implicare și dorință de a performa.

În această perioadă, devenită și mai complicată din cauza învățării la distanță și, implicit, de lipsa contactului fizic dintre elev și învățător, de lipsa, în foarte multe cazuri, a gadgeturilor care i-ar putea asigura elevului nu doar prezența la lecții, dar și pregătirea ulterioară a temelor, am considerat important să venim în ajutorul celor care întâmpină dificultăți de încadrare în procesul educațional, care vor să deprindă tehnici și instrumente noi de învățare pentru a-și valorifica la maxim toate resursele și potențialul, profitând de condițiile mediului înconjurător. 

Proiectul este adresat profesioniștilor din domeniul educațional și elevilor din cele 2 municipii (Chișinău și Iași) fiind, ulterior, replicat în instituțiile de învățământ din localitățile rurale.

Proiectul, cu nr. de referință 2SOFT/1.1./17 a demarat la 01.10.2020 și va fi implementat timp de 18 luni în municipiile Iași (România) și Chișinău (Republica Moldova) cu un efect de oglindă, propunând specialiștilor din domeniul educațional noi abordări și tehnici de învățare, axate pe învățarea accelerată*.

* Învățarea accelerată este un ansamblu de cercetări, tehnici, metode, resurse și teorii aplicate pentru a crește, facilita și accelera capacitatea de a învăța, profitând de toate resursele corpului și ale mediului într-un mod natural și prietenos, pentru a dezvolta potențialul enorm al creierului.