Membri ai ONG din regiunea transnitreană sunt intimidaţi de autorităţile separatiste



Obligativitatea de a fi înregistrate de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, impusă de donatorii externi organizaţiilor neguvernamentale din regiunea transnistreană, este calificată de reprezentanţii acestora drept un obstacol în calea lor de dezvoltare, notează Info-Prim Neo.

Ei s-au pronunţat în acest sens în cadrul Forumului ONG-urilor din Transnistria desfăşurat pe 12 – 13 decembrie, la Vadul lui Vodă. Activiştii transnistreni spun că înregistrându-şi organizaţiile la Chişinău, sunt nevoiţi să ducă două contabilităţi.

Tot în calitate de barieră în activitate a fost numită cerinţa donatorilor de a prezenta proiectele în limba română sau în limba engleză. Printre problemele organizatorice a fost menţionată lipsa unui centru de resurse în regiune, necesitatea acreditării granturilor în băncile transnistrene şi a ajutoarelor umanitare în vama instalată de autorităţile separatiste.

Printre barierele create de administraţia regiunii, reprezentanţii ONG-urilor din stânga Nistrului au numit controlul excesiv, crearea unei imagini negative prin intermediul instituţiilor de presă afiliate puterii, urmărirea de către organele de securitate, atât a membrilor organizaţiilor, cât şi a membrilor familiilor acestora.

Preşedintele Asociaţiei minorităţii bulgare din Transnsitria „Rodoliubeţ”, Ludmila Nicolaeva, a invocat lipsa de solidaritate pe segmentul asociativ, declarând că, foarte des, ONG-urile din regiune „se împing cu coatele” unele pe altele, în loc să-şi coordoneze acţiunile în vederea soluţionării problemelor comune.

Vicepremierul pe problemele de reintegrare, Victor Osipov, a declarat în cadrul Forumului că „deşi societatea civilă din Transnistria există în condiţii dificile, sunt şi organizaţii neguvernamentale destul de active în regiune, ceea ce demonstrează că societatea are nevoie să se manifeste în asemenea formă şi reuşeşte să o facă”.

Reprezentanţii societăţii civile din localităţile din stânga Nistrului au identificat un şir de soluţii în vederea depăşirii problemelor, inclusiv colaborarea intensă cu autorităţile din regiune în vederea modificării legislaţiei privitoare la ONG, dezvoltarea fenomenul voluntariatului, colaborarea cu organizaţii din dreapta Nistrului, precum şi cu organizaţii de peste hotare, crearea unui centru de resurse pentru ONG-urile din Transnistria, în cadrul căruia acestea să poată beneficia inclusiv de consultaţii juridice profesioniste.

 

Info-Prim Neo