Filme de văzut în cadrul Festivalului dedicat Drepturilor Omului



8203„Copiii Invizibili” /All the Invisible Children/, un cutremurător film, semnat Emir Kusturica şi Mehdi Charef, despre „copii lipsiţi de copilărie”, inaugurează astăzi, 3 decembrie, a doua ediţie a Festivalului de Film dedicat Drepturilor Omului. Acest film, alături de alte şase producţii cu impact, pot fi vizionate gratis în reţeaua de cinematografe „Patria” din Chişinău, Cahul, Bălţi şi Tiraspol, transmite Info-Prim Neo.

Filmele prezentate în cadrul Festivalului urmăresc scopul de a sensibiliza publicul faţă de un şir de probleme cu care se confruntă societatea, cum ar fi incluziunea persoanelor cu disabilităţi, migraţia, drepturile copilului, drepturile persoanelor HIV infectate, discriminarea, etc.

„Festivalul face parte dintr-un şir de acţiuni ale Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM), în vederea promovării drepturilor cetăţenilor”, spune juristul Ion Guzun, coordonator de proiect în cadrul IDOM.

Organizatorii sunt de părere că drepturile omului nu trebuie promovate doar prin intermediul rapoartelor şi studiilor, dar şi prin proiectarea unor situaţii identice cu realitatea pe care trăim. „Tematicele abordate în filme reflectă cele mai încălcate drepturi, inclusiv în spaţiul nostru,” a spus Ion Guzun.

Claude Cahn, consilier pentru drepturile omului în cadrul oficiului Naţiunilor Unite în Republica Moldova, a salutat preluarea de către societatea civilă a unei acţiuni care făcea obiectul preocupărilor, aproape exclusive, ale ONU. „Dar şi de data aceasta, spune Claude Cahn, am avut sprijinul deplin al UNICEF, PNUD şi al Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului”.

Festivalul de Film dedicat Drepturilor Omului are ca element nou atragerea în proiect a oamenilor de cultură. Tatiana Cergă, solista formaţiei „Studio ONE” şi Vasile Todiraş, chitaristul formaţiei „VaRa”, au participat la pregătirea unui spot video de promovare a Festivalului.

Interpreta formaţiei Studio ONE spune că este deranjată de felul în care oamenii se percep mai mult ca „mase” şi mai puţin ca individualităţi, iar în această percepţie dispar şi toate drepturile de care ne-am putea bucura. „Vreau ca cei care mă cunosc, atunci când vor auzi numele meu, vocea mea, să se gândească cât de puţin şi la drepturile pe care le au, la respectarea acestor drepturi în societatea în care trăiesc”, a declarat interpreta.

Vasile Todiraş, la rândul său, spune că vede în muzica rock, pe care o cântă formaţia sa, vigoarea necesară promovării mesajelor în sprijinul drepturilor omului.

Festivalul de Film pentru Drepturile Omului are loc între 3 şi 9 decembrie şi se bucură de susţinerea financiară a Ambasadei Olandei, Ambasadei Germaniei, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii, Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Word Aids Campaign şi Ambasadei Lituaniei.

Info-Prim Neo