De astăzi începe Festivalul de Film dedicat Drepturilor Omului



Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova a lansat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă Festivalul de Film dedicat Drepturilor Omului. Acesta va avea loc în perioada 3-9 decembrie în cinematografele „Patria” din Chişinău, Bălţi şi Cahul, iar în perioada 7-9 decembrie - la sediul Biroului din Tiraspol al Misiunii OSCE în Moldova.

“Acest Festival este una din acţiunile IDOM în vederea promovării şi educaţiei în domeniul drepturilor omului. Scopul evenimentului este atragerea atenţiei publicului larg asupra încălcărilor frecvente: aplicarea torturii, accesul limitat la justiţie, discriminarea, încălcarea drepturilor persoanelor cu statut HIV pozitiv şi ale persoanelor cu disabilităţi.”, a declarat Ion Guzun, juristul Institutului pentru Drepturile Omului.

Filmele ce vor rula în cadrul Festivalului, prezintă realitatea dură a timpurilor noastre – o lume plină de abuzuri, fărădelegi, nedreptate – realitate pe care nu toţi o conştientizează.

Evenimentul este o şansă de a uni mai mulţi oameni ce împărtăşesc aceleaşi valori şi care nu pot rămâne indiferenţi atunci când drepturile omului sunt încălcate. Claude Cahn, a menţionat în acest context că Festivalul este cât se poate de oportun: “Organizaţia Natiunilor Unite se bucură că iniţiativele sale sunt preluate şi realizate la nivel national de către societatea civilă”.

În acest an, vedetele s-au alăturat societăţii civile pentru a promova drepturile omului şi pentru a preveni pe viitor eventualele abuzuri. Astfel, în cadrul evenimentului s-au implicat Tatiana Cerga, solista formaţiei “Studio ONE” şi formaţia “VaRa”.

“Mă bucur că am ocazia să fiu implicată într-o acţiune de promovare a drepturilor omului, care după părerea mea este una foarte importantă. Le urez succese organizatorilor, iar celor ce vor viziona, să înteleagă care le sunt drepturile şi cum pot fi ele apărate", a menţionat Tatiana Cerga, formaţia "Studio ONE".

Totodată, Vasile Todiraş, chitaristul formaţiei “VaRa” a afirmat că simte o adevărată mândrie civică participând la această acţiune: “Este foarte important ca fiecare persoană să-şi cunoască drepturile fundamentale. Însă acest lucru nu este suficient. Oamenii trebuie să ştie şi care sunt mijloacele de apărare efectivă a drepturilor lor atunci când acestea au fost încalcate. În acest sens, credem că Festivalul Filmului pentru Drepturile Omului reprezintă un mijloc eficient de promovare a culturii drepturilor omului în ţara noastră”.

Festivalul de Film pentru Drepturile Omului are loc cu susţinerea financiară a Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos, Ambasadei Germaniei, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), World Aids Campaign şi Ambasadei Lituaniei.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Ion Guzun, Jurist, Institutul pentru Drepturile Omului, tel. /+373 22/ 838 408 sau la guzunion@yahoo.com.