Activități de mobilizare civică și educație electorală pentru tinerii alegători din toată țara în contextul alegerilor prezidențiale



Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară CDEC a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”. În contextul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, planificate pentru data de 1 noiembrie 2020, tinerii alegători, inclusiv cei care urmează să voteze pentru prima dată, sunt familiarizați cu mecanismele de funcționare ale procesului electoral și caracteristicile procedurii de votar, în special însușirea și respectarea pașilor de votare în cadrul unor sesiuni online de informare.

Scopul acestui proiect este să informeze și încurajeze noua generație de actori electorali despre importanța exercitării dreptului la vot și creșterea nivelului de implicare a tinerilor la procesul electoral.

Participanții sunt din diferite raioane ale țării, au vârsta cuprinsă între 18-25 de ani și sunt instruiți asupra subiectelor: introducere în alegeri și particularitățile alegerilor prezidențiale, managementul organelor electorale inferioare, generalități despre procesul de votare și principii de bună practică în alegeri, pașii de exercitare a dreptului la vot, importanța participării la procesul electoral, studii de caz diverse când un singur vot a făcut istorie, etc.

„În urma acestui curs am aflat despre particularitățile alegerilor prezidențiale, structura lor, precum și metoda de votare pe timp de pandemie. La fel, am aflat multe curiozități istorice despre importanța unui singur vot - care are puterea glonțului. Aveam și anterior spiritul civic accentuat, dar după acest curs am devenit și mai încrezută în faptul ca votul meu chiar contează!” a declarat Inna Șarpe, participantă în cadrul sesiunilor.

O altă participantă, Andrea Butnaru, ne-a spus că în urma participării la această sesiune de informare online și-a lărgit viziunea și bagajul de informații pe care îl deținea anterior. Acum ea știe cum să acționeze în situația când, în mod neintenționat, a pus ștampila în dreptul candidatului pe care nu dorește să-l voteze, atunci poate solicita pentru a doua oară (dar și ultima) un alt buletin de vot. Ea a mai adăugat: „Impresii doar pozitive. A fost o instruire de informare foarte bine sistematizată, informația bine integrată, iar prezentarea realizată a fost ”pe înțelesul tuturor”.

Pentru cei interesați să participe la una dintre sesiunile de informare sau doresc să organizăm sesiuni în localitatea lor, să contacteze pentru detalii asistenta de proiect, Nina Cojocaru, la adresa de email cojocaru.n99@gmail.com sau să ne scrie la adresa de email a organizației info.aocdec@gmail.com

Proiectul Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot, este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile acestui articol aparțin CDEC și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

119204952 2650111791985489 4763435507155667895 n