Moldova a atins progrese esenţiale la capitolul respectării drepturilor copiilor



Moldova a tins progrese esenţiale la capitolul respectării drepturilor copiilor, datorită unor legi mai bune de protejarea a acestora. Despre aceasta a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF în Moldova.

După cum transmite INFOTAG, Yuster a spus că comparativ cu anii precedenţi, s-a îmbunătăţit accesul copiilor la serviciile de sănătate şi protecţie socială, datorită implimentării prevederilor Convenţiei europene cu privire la drepturile copiilor.

"Este îmbucurător faptul că în ultimul timp tot mai puţini copii din Moldova decedează, deoarece la nivel global zilnic mor peste 25 mii de copii. Totodată în condiţiile în care milioane de copii din întreaga lume nu au acces la apă potabilă şi igienă, în Moldova se observă progrese la acest capitol, chiar dacă acestea sînt deocamdată destul de modeste", a menţionat Yuster.

Potrivit ei, copii din Moldova au o şansă mult mai mare la viaţă în primii ani, datorită atenţiei din partea părinţilor şi a condiţiilor climaterice favorabile.

"Circa 90% din copii din Moldova frecventează şcoala primară. Carenţe se înregistrează la capitolul nerespectării drepturilor copilului din motive financiar-economice", precizează reprezentantul UNICEF în Moldova.

Sursa citată spune că criza globală a afectat şi copii din Moldova mai ales pe cei care locuiesc în mediul rural, zilnic pentru întreţinerea unui copil fiind necesar în medie 30 de lei.

"Pentru a favoriza dezvoltarea şi îngrijirea copiilor în sînul familiei, Guvernul trebuie să asigure cu asistenţă finaniciară necesară familiile socialmente vulnerabile, necătînd la criza finaciară", a spus aceasta.

Yuster a menţionat că o problemă aparte pentru Moldova este lipsa îngrijirii părinteşti pentru fiecare al 5-lea copil, recomandînd Guvernului să soluţioneze probleme dezinstituţionalizării copiilor.

 

INFOTAG