CNPAC îndeamnă pentru o "Copilărie fără violenţă”



copilariefaraviolentaCentrul Naţional de Prevenire a Abuzului Faţă de Copii (CNPAC) din Moldova a ales Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, 19 noiembrie 2009, ca să încheie munca asupra unui raport privind atitudinea pedagogilor din Chişinău faţă de abuzul asupra copilului. Acest raport, care prezintă rezultatul cercetărilor efectuate în Republica Moldova în 2009 şi a unor studii similare în 2005, este realizat de CNPAC în cadrul programului „Copilărie fără violenţă – spre o protecţie mai bună a copiilor din Europa de Est”, coordonat de Fundaţia Nobody’s Children şi finanţat de Fundaţia OAK.

Potrivit cercetării, în opinia profesorilor, frecvenţa aplicării formelor de abuz asupra copiilor este în continuă creştere în societate, iar fiecare al cincilea elev este victimă a abuzului sexual, pedepsei fizice, pălmuirii peste faţă sau lipsei de supraveghere. Profesorii au mărturisit că s-au confruntat mai mult cu situaţii de neglijare şi abuz emoţional (intimidare, respingere etc.) şi mai puţin cu cazuri de abuz sexual. Acest fapt poate fi explicat atât de incidenţa mai mică a abuzului sexual, cât şi de faptul că acesta este mai greu de depistat şi este mai puţin probabil să fie dezvăluit de către copiii-victime.

Fiecare al treilea profesor a afirmat că intervine întotdeauna în cazurile de abuz asupra copilului, discutând cu părinţii sau cu copilul, chiar dacă aproape jumătate din profesori consideră că un copil este proprietatea părinţilor. Se pare însă că informaţia despre maltratarea copilului iese de puţine ori din triunghiul copil-părinte-profesor. Doar fiecare al zecelea profesor îşi informează despre asta superiorii de la şcoală. Cel mai alarmant este că şi autorităţile tutelare, menite să lucreze cu asemenea cazuri, sunt rareori contactate de către profesori.

O parte importantă a studiului a fost atribuită atitudinilor faţă de victime şi agresori în situaţiile de abuz asupra copilului. Nouă profesori din zece spun că un părinte suspectat de abuz sexual trebuie izolat de familie. Majoritatea pedagogilor afirmă că mulţi copii sunt supuşi violenţei din cauza indiferenţei oamenilor şi lipsei de cooperare a instituţiilor pentru protecţia drepturilor copilului.

„Studiul pe care l-a coordonat CNPAC constată evoluţii încurajatoare în ultimii patru ani în Moldova. Totuşi, situaţiile alarmante în ceea ce priveşte abuzul împotriva copilului şi atitudinile faţă de asemenea cazuri par să predomine asupra progreselor obţinute între 2005 şi 2009, atunci când au fost efectuate cercetările noastre”, afirmă Daniela Popescu, Preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului Faţă de Copil. „De Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, constatăm că în Moldova sunt încă multe de făcut pentru a apropia realităţile de la noi de titlul programului „Copilărie fără violenţă”, în cadrul căruia am efectuat aceste cercetări”.

Studiul CNPAC „Atitudinea pedagogilor din Chişinău faţă de abuzul asupra copilului” va fi editat şi va putea fi accesat în curând pe pagina Web http://cnpac.org.md/

 

Contacte:

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului Faţă de Copil (CNPAC)

str. Calea Ieşilor 61/2, Chişinău, MD 2069

Telefon: 75-88-06, 59-27-48

Fax: 74-83-78

E-mail: office@cnpac.org.md, ajutauncopil@cnpac.org.md