Cum ne securizăm site-urile? Soluțiile experților IT



Gestionarea și securizarea site-urilor instituțiilor media a constituit subiectul principal al unei noi discuții informale organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent. Evenimentul, desfășurat pe 25 iunie 2019 la Media Hub, a întrunit jurnaliști și administratori ai site-urilor instituțiilor media, care au discutat subiectul cu experții în domeniul IT, Natalia Onyshchenko și Mykola Kostynyan, Internews, Kiev, Ucraina.

Sesiunea s-a desfășurat în format de întrebări-răspunsuri, în cadrul căreia participanții au descris problemele cu care se confruntă site-urile web ale instituțiilor media pe care le reprezintă, iar invitații le-au oferit sugestii și soluții pentru depășirea acestora.
 
Discuțiile s-au axat pe auditul site-urilor, adică testarea performanței și nivelului de securitate ale acestora, protejarea de eventuale atacuri, crearea site-urilor de rezervă, înregistrarea domeniului etc.
 
„Cele mai multe probleme ar putea fi evitate printr-o bună comunicare între expertul IT și  echipa de jurnaliști a instituției media. De asemenea, crearea copiilor de rezervă (backup) și setarea unor parole sigure sunt pașii simpli care trebuie să devină regulă în redacții”, a atenționat Mykola Kostynyan.
 
Experții recomandă utilizarea instrumentului Uptime Robot, pentru monitorizarea permanentă a site-urilor și expedierea notificărilor administratorilor în cazul în care sunt înregistrate erori sau încetiniri în sistem. De asemenea, experții au sugerat folosirea serviciilor TechSoup Moldova prin care instituțiile primesc acces la produse IT la un preț special.
 
Participanții și experții au căzut de comun acord că „site-ul este precum o mașină care necesită îngrijire permanentă”.
 
Sergiu Tudos, inginer al biroului Radio Europa Liberă, susține că discuțiile în acest format informal sunt utile, oferind posibilitatea unei bune interacțiuni între experți și participanți pentru a identifica soluții la eventualele probleme abordate.
 
„A fost o platforma interesantă și interactivă de discuții. Am aflat lucruri noi pe care le voi experimenta în proiectele ulterioare. Experții au dat dovadă de o bună calificare și experiență”, a spus Sergiu Tudos.
 
Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK Aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.