Absolvenții și instructorii ȘSAJ, printre cei mai buni jurnaliști premiați de API



Recent, Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova a premiat învingătorii concursurilor profesionale interne pentru anul 2018. Printre cei 20 de premianți se regăsesc trei dintre absolvenții și doi dintre instructorii ȘSAJ.

Juriul, constituit din membri ai Consiliului de Administrare al API și experți din afara organizației, a acordat 20 de premii pentru nouă categorii ale concursului. Iată jurnaliștii care ne-au făcut mândri la ediția din 2018:

Liliana Botnariuc, absolventa promoției 2017 a ȘSAJ, actualmente reporteră la „Ziarul de Gardă” a ocupat locul II la categoria „Cel mai bun reporter din presa națională”,  pentru articolele „Un orb în ochii R. Moldova”„Coafură cu evaziuni. În cel mai sărac stat din Europa: frumusețe fără control fiscal”„Istorii paralele: Alina și Republica Moldova, născute la 27 august 1991”.

Victor Moșneag, instructorul cursului „Jurnalismul de investigație” și redactor-șef adjunct al publicației „Ziarul de Gardă”, s-a învrednicit de locul I la categoria „Cea mai bună investigație jurnalistică din presa națională”, pentru investigația „Vânătorii de terenuri”. Locul II la aceeași categorie i-a revenit absolventului ȘSAJ și jurnalistului de la „Ziarul de Gardă”, Anatolie Eșanu, pentru investigația „Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil”.

Cel de-al doilea instructor premiat la concursul API, la categoria „Cea mai bună investigație jurnalistică din presa locală”, este Lilia Curchi, titulara cursului „Jurnalismul de mediu”, redactoră coordonatoare la Revista „Natura” și directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova. Premiul i-a fost acordat instructoarei pentru investigația «Миллионы, утопленные в водопроводе с «мёртвой» водой». Lilia, care a împărțit premiul cu Sergiu Pascari de la ziarul „SP” din Bălți s-a arătat mulțumită de faptul că investigațiile ecologice au atras atenția juriului. „Problemele de mediu sunt, pe cât de complexe, pe atât de rar abordate în mass-media de la noi. Mă bucur că juriul API a premiat investigația la care am muncit cu partenerul de la Bălți, Sergiu Pascari. Subiectul accesului la sursa de apă potabilă, abordat în investigația Milioane înecate într-un apeduct cu „apă moartă”, este, din păcate, unul actual pentru multe comunități rurale”, ne-a spus instructoarea ȘSAJ.

Nu în ultimul rând, Natalia Ghețu, absolventa ȘSAJ, reporteră PRO TV Chișinău, s-a bucurat de Premiul Special API 2018, în semn de apreciere a perseverenței profesionale.

ȘSAJ adresează sincere felicitări tuturor premianților, exprimându-și totodată bucuria pentru faptul că experiența acumulată în perioada studiilor dă roade.

IMG 9850

foto: API