Un prim curs de instruire pentru consilierii de probațiune în contextul pilotării Programului Probațional Primar Obligatoriu pentru copiii în conflict cu legea



Consilierii de probațiune din cadrul birourilor teritoriale de probațiune Orhei, Hâncești, Florești și Chișinău participă, în perioada 1-4 aprilie, la cursul de instruire „Programul probațional primar obligatoriu (formare de formatori)”. Trainingul este susținut de Ramona Bălăiță, expertă din cadrul serviciului de probațiune, România, care a dezvoltat programul probațional propriu-zis. 

 „Partea de intervenție nu este ușoară și e aproape palierul cel mai complex al activității de probațiune. Evident, nu subestimăm importanța evaluării, însă, prin partea de intervenție, ajungi mult mai aproape de rezultat, lucrând cu persoana și ajutând-o să se schimbe”a menționat, în prima zi de training, Ramona Bălăiță.

În cadrul evenimentului, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, a calificat programul probațional drept unul complex și calitativ, și deși a recunoscut că proiectul ce urmează a fi implementat este unul ambițios, s-a arătat interesat de extinderea ariei de implementare a programului probațional pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Pe parcursul celor patru zile de instruire, organizatorii își propun să consolideze capacitățile consilierilor de probațiune în derularea programelor probaționale, în vederea stimulării interesului beneficiarilor pentru programele menționate.

Președinta AJPP, Augustina Bolocan-Holban, a menționat că în perioada următoare, eforturile vor fi centrate pe instruirea și monitorizarea consilierilor de probațiune în scopul pilotării programului probațional destinat copiilor în conflict cu legea în cele patru regiuni evidențiate și a îndemnat participanții să fie activi și implicați în activitățile cursului de instruire.

Necesitatea acestei instruiri a fost confirmată și de participanții la eveniment. Astfel, consilierii de probațiune și-au expus dorința de a se perfecționa și de a face față provocărilor.

Evenimentul dă start unui nou proiect “Modelarea programului probațional primar obligatoriu pentru copiii în conflict cu legea în Republica Moldova“ implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova.

dsc 0817