Declaratie cu privire la inactivitatea Consiliul Coordonator al Audiovizualului



coalitia2009_1.jpgCoalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009" isi exprima ingrijorarea si dezacordul fata de modul in care Consiliul Coordonator al Audiovizualului isi exercita atributiile sale legale si cere membrilor CCA sa activeze in stricta conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului, si nu potrivit propriilor simpatii sau antipatii.

Astfel, constatam cu regret ca in sedinta publica din 23 iulie 2009, contrar statutului sau de autoritate publica responsabila de respectarea de catre radiodifuzori a prevederilor legale, membrii CCA au decis sa nu sanctioneze radiodifuzorii monitorizati pe parcursul campaniei electorale si in raport cu care s-au constatat incalcari ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 si ale prevederilor Codului Audiovizualului.

Conform art. 37 din Codul Audiovizualului, CCA supravegheaza aplicarea si respectarea prevederilor legale, iar art. 38 prevede ca CCA aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale de catre radiodifuzori. În pofida acestor reguli, CCA s-a rezumat doar la emiterea unei recomandari cu titlu general adresata tuturor radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia R. Moldovei prin care li se cere respectarea principiului pluralismului de opinie in reflectarea subiectelor conflictuale.
Consideram ca prin aceste actiuni Consiliul Coordonator al Audiovizualului isi neglijeaza propria autoritate, incurajand, totodata, incalcarea legii de catre radiodifuzori. Totodata, nesanctionand radiodifuzorii pentru incalcarea flagranta a art. 7 al Codului Audiovizualului, CCA da dovada de incapacitate in ceea ce priveste garantarea interesului public in domeniul audiovizualului.

De asemenea, ne exprimam nedumerirea fata de inactiunea manifestata de catre CCA pana in prezent in raport cu multiplele incalcari ale prevederilor legale de catre unii radiodifuzori, cazuri semnalate de catre Coalitia 2009. De mentionat ca societatea civila monitorizeaza atent modul in care radiodifuzorii respecta Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale, Codul Audiovizualului informand in mod repetat CCA asupra acestor incalcari fata de care, din pacate, suntem nevoiti sa constatam inactiunea Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Din aceste considerente, indemnam membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa isi exercite atributiile in conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului si sa-si asume pe deplin autoritatea astfel incat sa asigure respectarea de catre radiodifuzorii din R. Moldova a prevederilor legale din domeniu.
Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati: Nicolae Panfil, Secretarul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte- „Coalitia 2009", la tel.: (373 22) 23 53 43 / ext. 106 sau prin e-mail: info@alegeliber.md.

 

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. La moment Coalitia 2009 intruneste peste 70 de organizatii neguvernamentale.