Etica și diversitatea în mass-media, o provocare ce ne responsabilizează în profesie



Codurile deontologice: ce conțin, cine le adoptă, cine le respectă, cine le impune? „Câinele de pază al presei”; adevăr, dezinformare, manipulare, știri false; viață privată vs. interes public; diversitate și stereotipuri; etica jurnalistică și noile tehnologii; confidențialitatea și protecția surselor – aceste și alte subiecte au fost abordate la cursul „Etica și diversitatea în mass-media”, ținut la ȘSAJ de Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

ED

Cursul are drept scop familiarizarea studenților cu provocările etice iminente în munca de jurnalist și pune accentul pe dezvoltarea gândirii critice și analitice. Pentru a soluționa dilemele de diversitate și cele de deontologie, viitorii jurnaliști s-au înarmat cu Codul deontologic al jurnalistului. Apoi, organizați în grupuri de discuție, au realizat, împreună cu instructoarea, studii de caz, au analizat materiale video și articole scrise, încercând să identifice cazuri de încălcare a eticii jurnalistice, înregistrate în mass-media autohtone.

În opinia lui Nadine Gogu, acest curs a fost o adevărată provocare pentru mulți studenți. „Nu am dezbătut doar principii etice și deontologice, ci și ne-am pus în pielea victimelor lipsei de profesionalism a jurnaliștilor, am simulat diverse situații, analizând cazuri de conflicte de interes, am provocat discuții în contradictoriu”, ne-a spus instructoarea.

Totodată, directoarea CJI remarcă un interes sporit al studenților ȘSAJ din acest an față de regulile și standardele etice și profesionale. „Este de înțeles acest fapt, în situația în care avem parte de tot mai multe programe de educație media, realizate de societatea civilă. Oamenii au început a gândi critic și acesta este un semn bun, inclusiv pentru presă. Or, gândirea critică din partea consumatorilor de media ar trebui să-i stimuleze pe colegii de breaslă să devină mai buni, mai profesioniști”, a conchis Nadine Gogu.

Și pentru că în cadrul formării jurnalistice se discută mult despre diversitate, studenții l-au avut ca invitat pe Dumitru Russu, coordonator de programe la Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM). Invitatul le-a vorbit tinerilor despre limbajul urii, libertatea de exprimare, cuvintele și expresiile ofensatoare la adresa persoanelor cu dizabilități, a minorităților și grupurilor defavorizate, despre onestitate și (ne)discriminare ș.a.

Comportamentul unui jurnalist ține nu doar de etică și deontologie, ci și de morală și drept. Astfel, modulul dedicat aspectelor legale ale mass-media s-a încheiat cu o zi de curs consacrată copyright-ului. Avocatul Ion Țigănaș a fost cel care le-a explicat studenților importanța respectării dreptului de autor în munca jurnalistică.

În prezent, la ȘSAJ se desfășoară cursul Jurnalismul de revistă.