Declaratie privind situatia postului de televiziune Pro TV Chisinau



Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009 isi exprima ingrijorarea fata de situatia creata in jurul postului de televiziune Pro TV Chisinau prin scoaterea la concurs a frecventelor acestuia de catre Consiliul Coordonator al Audiovisualului (CCA) si solicita acestei institutii sa nu admita derogari de la legislatia in vigoare, sa nu se lanseze in interpretarea acesteia si sa se abtina de la luarea vre-unei decizii in cazul Pro TV Chisinau pana cand Curtea Suprema de Justitie se va expune pe marginea situatiei create.

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009 aminteste CCA ca postul Pro TV Chisinau este dintre putinele surse media care au reflectat echidistant si pluralist situatia social-politica din tara pe parcursul campaniei electorale recent incheiate cat si pe parcursul evenimentelor postelectorale din Republica Moldova. În aceasta ordine de idei, atentionam CCA asupra faptului ca deciziile sale in cazul Pro TV Chisinau au trezit deja reactii negative in societate si proteste din partea cetatenilor, organizatiilor mass-media si a mai multor partide politice.

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009 solicita autoritatilor sa asigure dreptul la libertatea de exprimare, implicit libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii/idei fara amestecul autoritatilor publice. Coalitia 2009 reaminteste autoritatilor ca aceste drepturi sunt consfintite de catre Constitutia Republicii Moldova, Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, Documentul de la Copenhaga (1990) precum si alte tratate internationale la care Moldova este parte si reprezinta o pre-conditie esentiala intru asigurarea unui proces electoral liber si corect. Totodata, Coalitia 2009 atrage atentia autoritatilor asupra faptului ca Rezolutia Parlamentului European din mai 2009 solicita „...incetarea oricarei intimidari a canalului ProTV si a oricaror amenintari in ceea ce priveste prelungirea licentei acestuia...", subliniaza importanta independentei mass-media si "... luarea de masuri suplimentare pentru a garanta independenta editoriala a tuturor serviciilor media, inclusiv a Radio-televiziunii Moldova..." pentru a crea un cadru de activitate liber, transparent si pluralist pentru mass-media din Republica Moldova.

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009 va urmari si in continuare evolutia comportamentului mass-media din Republica Moldova precum si al autoritatilor in raport cu aceste institutii. Totodata, invitam cetatenii si intreaga societate civila sa dea dovada de spirit civic intru apararea dreptului de a ne informa din surse media pluraliste, echidistante si credibile.

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. La moment Coalitia 2009 intruneste peste 70 de organizatii neguvernamentale.

str. Tighina 49/4, etaj 3 MD 2001, Chisinau, Republica Moldova

Tel: (+373 22) 23 53 43; Fax: (+373 22) 54 81 02 ;

info@alegeliber.md; www.alegeliber.md