Irex Europe continuă educația mediatică prin intermediul bibliotecilor din R. Moldova



Pe 1 mai, un grup de 14 bibliotecare au absolvit cursul de formare de formatori în Educația Mediatică, organizat al patrulea an consecutiv de IREX Europe, în parteneriat cu programul Novateca.

Cursul a fost divizat în două sesiuni. Prima s-a desfășurat în perioada 22-24 martie, iar a doua între 29 aprilie - 1 mai și au fost facilitate de experta în educație mediatică, Natalia Grîu.

Bibliotecarele au avut posibilitatea să descopere lucruri noi, cum ar fi: Principiile și structura știrii. Interviul. Articolul. Cum se evaluează o știre? Ce sunt noile media. Media de socializare. Neticheta și comunicarea online ; cum se recunoaște părtinirea și propaganda ; imaginea trucată ca formă de manipulare ; mediul virtual și capcanele acestuia. Trollingul. Sexting-ul. Hărțuirea online sau despre Cyberbullying , Filmul. Receptarea mesajului educativ al filmului. Etica în journalism. De ce mass-media este puterea a patra în stat? Etc.

În afară de temele actuale, bibliotecarele au deprins și tehnici noi de interpretare și de evaluare a mesajului cum ar fi tehnica SINELG, mâna oarbă, jocul de rol, CUB-ul, diagrama Wenn, tehnica ȘVA, Arborele lui Sapiro, au luat act de instrumentele de verificare a imaginilor, persoanelor si site-urilor cum ar fi Tineye, Pipl, Webmii, Scamadviser etc.

” Am avut parte de o experiență inedită. Sunt mândră că am făcut parte din acest grup de bibliotecare, pentru studierea cursului atât de interesant. Pentru prima dată nu am simțit oboseală după trei zile de instruire. Am acumulat cunoștințe, care îmi sunt de folos în calitate de formator pentru ghidarea membrilor comunității. Am cunoscut persoane cu care am legat prietenie, ceea ce este foarte important în comunitatea bibliotecară, pentru a ne susține reciproc”, ne-a mărturisit bibliotecara Maria Cojocaru din satul Peresecina, Orhei.

”Educația mediatică e necesara oricui , mă bucur ca am făcut parte din acest proiect și le mulțumesc organizatorilor că m-au invitat să particip”, a menționat Veronica Zaharia, bibliotecară din satul Lărguța, Cantemir.

La final, bibliotecarele au primit câte un manual de ”Educație pentru media” cu autograf din partea autoarei - Natalia Grîu- și câte un certificat ce atestă participarea lor pe parcursul întregii perioade la sesiunea de instruire din partea IREX Europe.

Următoarea etapă presupune transmiterea cunoștințelor acumulate de bibliotecare membrilor comunității, dar și posibilitatea de a participa la concursul de amenajare a Ungherului Media la ele în bibliotecă.

Până în prezent IREX Europe a finanțat amenajarea a 21 de Unghere Media în bibliotecile publice din R. Moldova. Valoarea medie a unui grant pentru amenajarea Ungherului Media este de circa 900.00 USD.